OBRAZEM: Historicky první masopust v Ledvicích. Maškar se na prvním ročníku objevilo několik desítek
Masopustní průvod v Ledvicích. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Ledvice – Ledvičtí slavili v sobotu 22. února svůj historicky první masopust. Akci vzali pěkně z gruntu, aby nebylo pochyb, že to s návratem k tradicím, jak uváděli na plakátech, myslí skutečně vážně. S plnou odpovědností se k prvnímu ročníku ledvického masopustu postavil i sám starosta Zdeněk Javůrek. Šel ostatním příkladem a před radnici, kde byl sraz, dorazil v masce. Ostatně potěšujícím zjištěním byla převaha maškar nad civilisty. Ke cti Ledvických také slouží to, že si program celého masopustu zajistili sami.

„Ten nápad přišel v rámci rozhodování kulturní komise, která připravovala program na celý rok,“ řekl nám ledvický starosta Zdeněk Javůrek. „Masopust se v Ledvicích ještě nikdy nekonal. Přitom je to krásná tradice a proto věříme, že navážeme na tento první ročník i dalšími ročníky.“ Vzhledem k tomu, že Ledvičtí neměli s organizací podobné akce žádné zkušenosti, čerpali podle starosty inspiraci z médií a z okolních měst a obcí. Nesložili tedy ruce do klína a nečekali, že se o jejich masopust postará někdo jiný.

Na prostranství před ledvickou radnicí se prohýbaly stoly pod nadýchanými masopustními vdolky a dalšími dobrotami. Mistři vařečky se u obrovských kotlů, ze kterých se táhla vůně ovaru a jiných pochoutek daleko do města, starali o zabíjačkové speciality. Nechyběla živá hudba a na všech, kteří na první ledvický masopust dorazili, bylo vidět, že si akci užívají. Po 13. hodině předal starosta symbolický klíč od města maškarám a průvod i s hudebníky se vydal městem. Po návratu k radnici se všichni sesedli kolem teplých zabíjačkových pokrmů, hodovali, tančili a veselili se, jak se na masopustní tradici sluší.

Foto

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru