Jak nový týden začal, tak bude pokračovat – s teplotami vysoko nad nulou
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - Viktorie (na západě Evropy Dennis). Tak byla pojmenována extrémně hluboká tlaková níže (v jejím středu atmosférický tlak klesl k hodnotám až kolem 920 hPa), která před několika dny na Island přinesla náraz větru až 256 km/h a která ovlivnila počasí také ve střední Evropě, prakticky přesně týden poté, co nejen Česko potrápila bouře (hluboká tlaková níže) Sabine (v západnějších zemích Ciara).

Během víkendu se nejen v České republice rozjelo silné jihozápadní proudění – práce jižní strany hluboké tlakové níže Viktorie. Její střed se tou dobou zdržoval u Islandu, více než 2 000 kilometrů od našeho území. Jak je vidět, Viktorie moc „štíhlá“ nebyla. Nedělní den se na mnoha místech republiky díky jihozápadnímu větru nesl ve znamení extrémně teplého počasí, k nejteplejším místům patřily České Budějovice, kde bylo 17 °C, anebo Klatovy, které se dočkaly 18 °C. V pondělí se „pekli“ hlavně ve Slezsku, rtuti teploměrů tam stoupaly k 15 až 16 °C.

V Podkrušnohoří se příliv tepla začal ozývat až v průběhu nedělního večera a pondělní noci. Ústí nad Labem v 5 hodin hlásilo 10 °C, v Děčíně anebo Mostě v 6 hodin teploměr ukazoval 11 °C apod. Velkým rozdílem byl vítr. Zatímco v cyklóně Sabine i v nížinách dosahoval rychlosti až přes 90 km/h, Viktoriiny větry byly vcelku mírné. Ostatně stačí se podívat na Milešovku. Ta před týdnem zaznamenala náraz až 162 km/h, nyní maximálně 83 km/h. Jedna věc však zůstala stejná, a to zima ve vegetativním stavu. Již za necelé dva týdny zima zesne, otázka tedy zní: Probudí se do té doby?

ÚTERÝ 18. ÚNORA

Převládající velká oblačnost, to znamená povětšinou oblačno, pouze chvilkově až polojasno, ve večerních hodinách na nějakou dobu až skoro jasno. Toť, co se mraků týče, znění počasového menu na předposlední úterý února 2020. Proč tolik oblačnosti? Odpovědí je na vlhkost bohatší oceánské západní proudění. O srážkách mluvit netřeba, neboť žádné nebudou. Nahoře na horách se slabá sněhová přeháňka objevit může, ale to je tak všechno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, ráno v minimu kolem 6 až 2 °C.

STŘEDA 19. ÚNORA

Rovněž uprostřed pracovního týdne Česká republika pobude v zonálním neboli oceánském západním proudění. To tentokrát doprovodí fronta, nijak výrazná, ale přeci jenom fronta. Čili: Až do pozdních odpoledních hodin oblačno až zataženo (přechod fronty) se srážkami v podobě deště, deště se sněhem a sněhu (podle toho, v jaké nadmořské výšce se hodláte zdržovat), poté ubývání oblačnosti až na jasno. Čtvrteční noc vypadá jako stvořená pro pozorování hvězd a vesmírných lodí (naštěstí ne goa'uldských, alespoň zatím...). No nic, nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem 5 až 1 °C.

ČTVRTEK 20. ÚNORA

Před pátkem jednadvacátého se toho moc nezmění. Jak už bylo řečeno, v noci a i ráno, přesněji do cca východu slunce to vypadá na vymetenou oblohu, pak se ale od západu (ach ti Němci) zatáhne a už se neroztáhne. Celodenní azuro by dozajista neurazilo, na druhou stranu počasí není továrna na splněná přání, že? Mezi ránem a polednem nešokují přeháňky decentního charakteru, na horách sněhové, dole, při dobrém načasování, také, odpoledne už jen ojediněle a k večeru/večer již úplně beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

Stran dlouhodobých výplodů, pardon, výhledů počasí: Teplo, teplo, teplo. Letošní zimu už zkrátka nezachrání ani svěcená voda, jak je vidno...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru