Hendikepovaná Terezka má nového kamaráda. Bílina jí dala asistenčního psa Huga
Hnědý labrador Hugo se pro Terezku takzvaně narodil. Foto: město Bílina
Teplice

Bíliny - Hendikepované Terezce Kretschmanové z Bíliny byl oficiálně předaný asistenční pes Hugo. Získala jej jako dar od města Bílina. “Zdravotně postižené či znevýhodněné obyvatele města podporujeme dlouhodobě několika různými způsoby. Když jsme se dozvěděli, že Terezce zemřela její kamarádka labradorka Sára a že po ní velmi smutní, rozhodli jsme se požádat o podporu Nadaci ČEZ a zkusit získat finanční podporu pro výcvik asistenčního psa. Jsme velmi rádi, že se to podařilo,” uvedla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Hnědý labrador Hugo se pro Terezku takzvaně narodil. “Nejprve jsme pro ni totiž začali cvičit jiného pejska, ale jako by to pořád nebylo ono. Když se narodil Hugo, zkusila jsem ho po pár měsících vzít sebou k Terezce a byl vidět velký rozdíl v chování pejsků. Hugo k Terezce více tíhl, aktivně a sám od sebe s ní začal navazovat kontakt. Takže jsme nakonec jako asistenčního začali cvičit jeho a nyní víme, že to byl dobrý krok,” popsala cvičitelka asistenčních psů Helena Nerglová s tím, že byl Hugo cvičený jako asistenční - canisterapeutický pes, samozřejmě má i výcvik poslušnosti. S výcvikem Huga začala cvičitelka zhruba ve čtyřech měsících, nyní je Hugovi čtrnáct měsíců a již žije u Terezky doma.

Hugo umí různé canisterapeutické cviky, polohuje Terezku, čumákem jí rozevírá křečí sevřené pěsti a mnoho dalších věcí, ale hlavně je s ním Terezka v psychické pohodě. “Když u ní leží Hugo na gauči, snaží se ho hladit, je velmi uvolněná. Také mu ráda hází míč a on jí ho nosí zpět. Když nám zemřela labradorka Sára, která neměla asistenční výcvik, ale Terezka ji měla moc ráda, velmi se jí po ní stýskalo. Do Huga se pak ihned zamilovala a nyní chce, aby byl stále u ní. Pejsek má zlatou povahu a velmi nám pomáhá,” řekla maminka Terezky Dana Kretschmanová s tím, že velmi děkuje městu Bílina i Nadaci ČEZ.

Nadace ČEZ přispěla na pořízení psa 180 tisíci korunami. “ČEZ se snaží být dobrým sousedem městům a obcím. Když nás město Bílina oslovilo s prosbou o pomoc Terezce, zaujal nás nápad s podporou výcviku asistenčního psa a rozhodli jsme se ho podpořit. Právě canisterapie je velmi potřebná pro hendikepované, považujeme tedy naši pomoc jako velmi smysluplnou,” uvedl ředitel Elektrárny Ledvice Miroslav Svoboda.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru