Uprostřed upravených ploch zůstane trčet nevzhledný Jezevčík
Obchodní komplex Jezevčík má charakter obchodních center, která se stavěla jako součást velkých sídlišť. Do ochozu v patře není moc radno chodit. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Teplice – Vedení města se celý rok snažilo domluvit s vlastníky trnovanského komplexu, nazývaného Jezevčík, možnost revitalizace objektu. Marně. Podlouhlý obchodní komplex, vybudovaný ve zlaté éře socialismu, dospěl absencí údržby do nedobrého technického stavu, nehledě na celkový vzhled, který už dnes neodpovídá trendům doby. V souvislosti s postojem jeho majitelů bude ale dál dominovat čtvrti ve své žalostné podobě a kazit celkový dojem i z plánované revitalizace svého okolí. Tím, že se nachází u hlavní silniční tepny, je tak trochu pro ostudu celému městu.

Teplická radnice má sice vypracovanou urbanistickou studii na revitalizaci plochy od Červeného kostela ke kruhovému objezdu ve směru na Ústí, do které je zahrnutý i Jezevčík. „Jednání s majiteli byla ale velmi obtížná a nikam nevedla,“ uvedl k situaci primátor Hynek Hanza (ODS). „Rozhodli jsme se proto realizovat pouze úpravy ploch kolem komplexu. Půjdeme do projektu podle studie, ale bez Jezevčíka. Práce by měly být zahájené už v letošním roce. Byl bych rád, kdybychom kopli do země ještě do konce tohoto volebního období.“

Podle studie se obnovy dočkají chodníky, ostatní plochy a související komunikace. Upravené budou partery zeleně, nezapomíná se ani na předěl mezi obslužnými plochami, chodníky a plánovanou cyklostezkou, která tudy povede. Měla by zmizet slepá zákoutí a místa která poskytují zázemí různým živlům, případně se v nich soustřeďuje nepořádek. Uspořádání prostoru by mělo být koncipované tak, aby jeho údržba byla snadná a poskytl lepší přehled o pohybu lidí, který zde monitorují tři kamery. Přibýt by také mělo více parkovacích míst. Jak na prostranství přiléhajícím k Masarykově ulici, tak i v souběžné ulici Antala Staška.

1601jezevcik1

Studie, která zahrnovala i revitalizaci Jezevčíka. Foto: archiv města

Návrh rady města na zahájení projekční přípravy úpravy ploch kolem trnovanského obchodního komplexu s vynecháním Jezevčíka zastupitelé schválili. Podle primátora Hynka Hanzy nejde o nic neobvyklého. Město, jak zdůraznil, upravuje své komunikace a plochy i kolem ostatních soukromých objektů. „To, že ve studii byl zahrnutý obchodní komplex, byla aktivita architekta nad rámec zadání. Nicméně jsme se snažili na jejím základě s vlastníky komplexu vyjednávat. Ovšem nároky některých byly neakceptovatelné a někteří s námi nekomunikovali vůbec.“ Na dotaz, jak vidí další vývoj tohoto centra Trnovan, teplický primátor řekl: „Město opraví své plochy a vlastníci obchodního komplexu si budou opravovat svůj objekt.“

Mezi majiteli obchodního komplexu Jezevčík jsou například pražské společnosti Select Properties a LP Správa majetku, plzeňská společnost ESN nebo pražský podnikatel Pavel Glogr.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru