Použitý olej nevylévejte do dřezu, nemá v kanalizaci co dělat
Oleje z kuchyně by neměly končit v kanalizaci. Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko – Obce mají od nového roku povinnost zajistit na svém území místa pro oddělené ukládání použitých jedlých olejů a tuků. Ty nesmí končit v komunálním odpadu, ani společně s jinými biologicky rozložitelnými odpady. To znamená, že je není možné vylévat do kanalizace, nebo vyhodit například do kompostu. Novou legislativně podpořenou povinnost řeší samosprávy nákupem speciálních kontejnerů, nádob nebo prostřednictvím sběrných dvorů.

Místa pro ukládání použitých jedlých olejů a tuků musí být obyvatelům přístupná alespoň jeden den v týdnu. O tom, kde je možné soustřeďovat použité oleje a tuky, by mělo vedení obce své obyvatele efektivně informovat, stejně jako o správném způsobu jejich ukládání.

Vedení řady obcí začalo řešit příslušnou vyhlášku koncem loňského roku. Zvolené způsoby odpovídají krom jiného i finančním možnostem každé obce. V Jeníkově mají například za účelem likvidace použitých jedlých olejů a tuků uzavřenou smlouvu o poskytování služeb s církvickou firmou. Ve Rtyni nad Bílinou byly za tímto účelem zkušebně umístěné dvě speciální nádoby. Jedna u obecního úřadu a druhá u místního obchodu. V Žimu upustili od zkušebního provozu a vedení obce nechalo rozmístit nádoby na použité oleje a tuky u každého stání kontejnerů na tříděný odpad.

1401oleje

V Žimu nechalo vedení obce rozmístit nádoby na použité oleje a tuky na každém kontejnerovém stání. Ilustrační foto: Ilona Kaulfuss

Důvodem k zavedení povinnosti, která vyplývá ze zákona o odpadech a nabyla účinnosti 1. ledna letošního roku, je skutečnost, že použité tuky a oleje z domácností většinou končí v kanalizaci. Následně se dostávají do čistíren odpadních vod, kde způsobují velké škody na technickém zařízení. Přitom se jedná o surovinu, důležitou pro další zpracování v různých odvětvích průmyslu. Lidé by proto měli použité tuky a oleje sbírat do uzavíratelných plastových lahví a po naplnění je v uzavřené nádobě vhodit do příslušného kontejneru nebo odevzdat ve sběrném dvoře.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru