Z perníkových betlémů někteří uždibují a koledují si o zdravotní problém
Sedm metrů dlouhý perníkový betlém nebude v příštím roce možná vystavený. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Hrob – V úžasném interiéru hrobského kostela sv. Barbory byla v sobotu 21. prosince zahájená tradiční výstava betlémů. Nabízí betlémy starší více než sto let, ale také například sedm metrů dlouhý betlém z perníku z roku 2017, který byl vyrobený na Valašsku. Z Valašska ostatně pochází většina vystavených betlémů. Jak nám řekl učitel Petr Ptáček, jehož maminka se o výstavu stará a je autorkou perníkového betléma, na Valašsku si vyřezáváním figurek krátili čas pasáčci ovcí.

„Nejstarší betlém, dřevěný, vyřezávaný, ale z Valašska není. Ten se našel přímo tady, v hrobském kostele sv. Barbory,“ informoval Ptáček. Neví se přesně, jak je hrobský betlém starý. Stáří ostatních betlémů z Valašska se odhaduje na více než sto let. Výjimkou je sedm metrů dlouhý perníkový betlém, který byl vytvořený teprve nedávno, v roce 2017. Druhý perníkový betlém je z loňského roku a je kombinovaný. Některé postavy v něm byly totiž nahrazené z jiného, staršího betléma. „Tady v kostele je problém s vlhkostí. Perník není pevný materiál a při transportu se některé postavy poničí a musí se vyhodit.“

Organizátoři výstavy podle Ptáčka zvažují, že s vystavováním perníkového betlému skončí. „Neustále něco padá. Je dost velký problém se o to starat, lepit. Taky se stává, že někdo přijde a kousek uždibne a už je část narušená. Ten nenechavec má potom navíc problém, protože ty perníkové postavy jsou lakované, lepené na karton a rozhodně to není k jídlu.“ Na výstavě je nově k vidění betlém háčkovaný, který vytvořila manželka Petra Ptáčka. „Ježíška zatím neuháčkovala, ten tu není, protože se narodí až později,“ vysvětlil Ptáček dosud prázdnou kolébku.

2112betlem2

Nejstarší betlém byl nalezený přímo v hrobském kostele sv. Barbory. Foto: Ilona Kaulfuss

Výstava betlémů se už v Hrobu stala tradicí. Každý rok po jejím skončení se betlémy rozeberou, uloží do krabic a uskladní na suchém místě. „Jakmile přijde advent, což je doba, kdy se má člověk připravovat, ztišit se, my ji prožíváme tím způsobem, že připravujeme výstavu betlémů. A snažíme se, aby lidé tady měli příležitost trávit předvánoční čas také duchovně.“

Na výstavu betlémů v Hrobu se můžete přijít podívat ještě v neděli 22. prosince v době od 13-15 hodin. Pak už jen na Štědrý den, v úterý 24. prosince, v čase od 10-12 hodin, kdy budete mít možnost si s sebou domů odvézt z kostela i betlémské světlo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru