Bílina je Smart 5G město, technologie pomohou zvýšit bezpečnost
Bílina je Smart 5G město, technologie pomohou zvýšit bezpečnost. Foto: město Bílina
Teplice

Bílina - Především zvýšení bezpečnosti na veřejném prostranství města i uvnitř veřejných budov znamená pro obyvatele Bíliny výhra v soutěži 5G pro 5 měst. Díky 5G technologii, která bude v létě 2020 ve městě v předstihu spuštěna, získá dosavadní městský kamerový systém zcela jiné parametry. 5G technologie umožní zejména sdílení většího objemu dat a jejich mnohem vyšší přenosovou rychlost, nežli je tomu v současné době při využití LTE (4G) sítě.

Po doplnění kamerového systému chytrými aplikacemi bude například schopný sám vyhodnotit nebezpečnou situaci a upozornit na ni, dále rozpoznat osoby, předměty či vozidla a mapovat jejich pohyb, to vše v reálném čase, s velmi kvalitním obrazem a možností zpětného přehrávání záběrů. “Právě díky tomu, že chceme nové technologie využívat k zajištění vyšší bezpečnost ve městě, se náš projekt líbil porotě soutěže a podpořila ho. Nyní tedy budeme připravovat vše potřebné ke spuštění nových systémů, což znamená pořídit nový nebo upravit stávající hardware a implementovat do něj nový software, který na jiné než 5G síti nefunguje v plném rozsahu. Spuštění systému plánujeme do konce roku 2022. Chtěla bych poděkovat celému týmu, který soutěžní projekt připravoval a bude realizovat i v budoucnu, ať už se jedná o vedení města, zaměstnance městského úřadu a městské policie či koordinátora Daniela Vlčka ze společnosti Unit X,” uvedla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová z Hnutí ANO.

Stávající kamerový systém využívá k bezdrátovému přenosu dat vysokorychlostní mikrovlnné spoje. Tato síť je již v současné době na samé hranici svých možností vytíženosti a nedává tedy prostor k případné modernizaci. 5G sítě znamenají pátou generaci bezdrátové telekomunikace. Jde o sítě, které ve všech ohledech překonávají současný 4G standard, jsou výkonnější, rychlejší a úspornější.

Software, který bude spuštěn na 5G síti, umí například sám rozeznat nebezpečné chování osob na veřejném prostranství. Po doplnění systému o speciální senzory pak také umí rozeznat podezřelé zvuky, například tříštění skla, náraz vozu, výbuch, zvýšenou hlučnost a podobně. Ihned o možném nebezpečí informuje obsluhu systému. Vše jde navíc konkrétně nastavit podle potřeb dané oblasti nebo celého města.

V soutěži 5G pro 5 měst byla Bílina vybrána spolu s Jeseníkem, Karlovy Vary, Plzní a Ústím nad Labem mezi šedesátkou jiných měst k přednostnímu testování 5G technologie. Soutěž vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj. „Vítězná města v rámci podpory regionů obdrží služby v hodnotě více než dva miliony korun, půjde o metodickou, personální i marketingovou podporu. Věřím, že pilotní testování přinese viditelné výsledky,“ upřesnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Města tedy získají experimentální rádiové kmitočty zadarmo, podporu na posílení pracovního týmu, odborné konzultace, budou jim uhrazeny náklady na analytické a další související aktivity a také právo používat označení Smart 5G město. Kromě diplomu vítězové během slavnostního vyhlášení obdrželi také originální cenu vyrobenou společností Prototypum. Vzájemně propletená fialová vlákna uvnitř skleněného válce znázorňují tok dat a rychlost přenosu.

5G technologie chce Bílina prioritně využívat v oblasti bezpečnosti, ale v budoucnu mohou chytré softwary podávat informace o obsazenosti parkovacích míst, o aktuální dopravní situaci, dále by mohly počítat návštěvnost akcí a podobně. Partnerem města a poskytovatelem sítě je společnost O2, se kterou město velice dobře spolupracovalo na implementaci chytrých technologií již v minulosti. (pn)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru