Dvacet krampusů projde Duchcovem. Chovejte se k nim přátelsky
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Duchcov - Duchcovem projde 14. prosince dvacet Krampusů. V 17.00 budou opouštět útroby pekla skrze sklepení pod kulturním centrem a pekelnou bránou budou vcházet do Masarykovy ulice. Vyhrazeným koridorem budou postupovat k náměstí Republiky, kde vstoupí do arény démonů, aby dokonali své ďábelské defilé.

Program bude přenášen na velkoplošnou obrazovku. Pořadatelé vydali několik užitečných instrukcí pro návštěvníky akce.

Pokyny pro návštěvníky:

  • Pohybovat se pouze ve vymezených prostorech kolem zábran.
  • Nepřelézat zábrany – nevstupovat do cesty vystupujícím!
  • Dbát opatrnosti a ohleduplnosti k ostatním návštěvníkům – zejména z hlediska bezpečnosti dětí
  • Chovat se přátelsky a ohleduplně k vystupujícím
  • Nepoužívat zábavnou ani jinou pyrotechniku (bouchací kuličky atd.).

V průběhu akce budou k dispozici WC v kině Lípa.

Pořadatel si vyhrazuje právo změny trasy pochodu masek.

Dopravní omezení

V sobotu dne 14. 12. 2019 od 12:00 hod. do 20:00 hod. budou pro motorová vozidla zcela uzavřeny ulice Masarykova, Bednářská a Husova od nám. Jiřího z Poděbrad směrem na nám. Republiky. Na náměstí Republiky bude omezeno parkování.

Kdo jsou krampusové?

Krampus je Alpské strašidlo, které se objevuje především v čase Adventu. Je to starověká tradice rakouských Alp, odkud se rozšířila do celého Rakouska a postupně i do okolních států – Německa, Slovinska, Maďarska, severní Itálie a Chorvatska. Název Krampus vznikl z rakouského „krampas“ – něco neživého.

V mnoha Alpských vesničkách a městech jsou do dnes pořádány takzvané Krampuslaufy - průvody celých skupin Krampusů, které mezi sebou soutěží o nejlépe vyřezanou masku, nejpreciznější kostým i celkový projev skupiny. Skupiny mohou být doprovázeny pekelnými vozy, lesními lidmi nebo různými strašidly. Nedílnou součástí je zvuk kravských zvonů, rachot řetězů, hlasitá hudba, kouř a dým.

Každá maska je vlastně malé umělecké dílo. Masky jsou ručně vyřezávané z lipového nebo borového dřeva a ručně malované. Na každé masce jsou pravé rohy z kozorožců (muflonů, beranů, kamzíků nebo koz).

Kožichy jsou šity z pravé kůže horských koz nebo ovcí jako kombinézy, dvoudílné obleky a v posledních letech je hodně oblíbená lisovaná – tvarovaná kůže. Každý Krampus by měl mít kolem pasu připevněný kravský zvon, který by měl viset téměř ke kolenům. Měl by mít kravský ocas, vrbové proutí na šlehání, někdy i řetěz. Na zádech pak nůši, do které dával podle pověsti zlobivé děti.

Hlasité zvonění kravských zvonů mělo zahánět zlé lidi. Lidé věřili, že budou-li masky děsivější než samotní skuteční démoni, ti se jich pak zaleknou. Výška masek Krampusů je 200 - 235 cm.

Masky svým precizním provedením a působivým projevem budí respekt ale i hrůzu. Není se však čeho bát. Představení Krampusů navštěvují celé rodiny s dětmi. Přesto je na posouzení rodičů, zda jejich dítko podívanou zvládne. Fota a videa masek Krampusů, které přijedou do Duchcova jsou k nahlédnutí na webových stránkách Kulturního centra Duchcov nebo na FB Kulturní centrum Duchcov.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru