Moldavské nádraží jde do prodeje, obci už došly síly
Nádraží na Moldavě. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Moldava – Vlakové nádraží Moldava, kdysi nejdůležitější krušnohorská železniční stanice, jde do prodeje. Obec Moldava už na jeho údržbu nemá sílu. V létě, za bývalého starosty Michala Cuce, se obecní úřad sice ještě pustil do oprav střechy, která se po náročné zimě propadla. Podle současné starostky Lenky Novákové je ale nadrozměrný objekt ve špatném technickém stavu. Jeho rekonstrukce by si vyžádala vysoké investice a ty si obec se třemi stovkami obyvatel nemůže dovolit.

„Zatím jsme vyvěsili záměr a uvidíme, jestli se najde zájemce,“ uvedla starostka. Na dotaz, zda obec zajistí, aby objekt i po prodeji plnil funkci nádraží, Lenka Nováková odpověděla: „To jsou záležitosti, které budou předmětem jednání s případným kupcem. Žádné konkrétní podmínky jsme zatím nestanovili. Samozřejmě bychom zachování nádraží uvítali.“ Co se týče dopravců, je otázkou, zda budou do chystaného prodeje nádraží nějak zasahovat. Podle starostky Lenky Novákové objekt v současné době, vzhledem k jeho stavu, stejně nevyužívají.

O ceně, za kterou by mělo být nádraží prodané, má vedení obce sice určitou představu, ale starostka se zatím k výši kupní ceny nechce vyjadřovat. „O výši ceny jsme zatím uvažovali jen orientačně. Jsou tam nějaké závazky, plynoucí například z oprav, které obec musí plnit a také máme představu o minimálních potřebách, které by měl zisk z prodeje pokrýt. Nějakou konkrétní částku ale zatím zveřejňovat nechceme.“

0912nadrazi2

Nádraží na Moldavě. Foto: Ilona Kaulfuss

Rozsáhlý komplex patrového objektu nádražní budovy byl v roce 1998 zapsán jako kulturní památka. První (nákladní) vlak na Moldavu dorazil 6. prosince 1884. Pravidelná osobní doprava tu byla zahájena v pondělí 18. května 1885. V době své největší slávy měli v nádražní budově stanoviště český a německý výpravčí, sídlil tu celní a pasový úřad obou zemí, restaurace a pošta. Obec Moldava koupila budovu nádraží v červenci 2016, kdy už byl objekt ve značně špatném technickém stavu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru