Tragédie v Bílině, která vzbudila pochybnosti o práci hasičů. Zde je jejich podrobné vyjádření
Ilustrační foto
Teplice

Bílina – Přinášíme vyjádření Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje, územního odboru Teplice, k zásahu u požáru bytu v Bílině, který měl tragické následky. Vzhledem k tomu, že se na sociálních sítích rozpoutala diskuze veřejnosti, která v některých případech zpochybňovala profesionální zásah, hasiči svůj postup vysvětlili a nadále si za svou profesionalitou stojí.

S velkým zájmem jsme si přečetli názory v internetové diskuzi týkající se tragického požáru, který vypukl v nočních hodinách dne 28. října 2019 v bytovém domě v Sídlišti Za Chlumem v Bílině. Při požáru zemřel muž, který v hořícím bytě bydlel. Lidé z okolních bytů si museli dočasně najít náhradní bydlení. Zásah byl velice náročný a přes veškerou snahu hasičů a záchranářů se nepodařilo lidský život zachránit. To je věc, která se hluboce dotýká každého příslušníka hasičského záchranného sboru, protože záchrana lidských životů stojí v jejich profesním životě na prvním místě.

Předkládáme vám ucelený přehled o průběhu zásahu, abyste si mohli sami udělat názor, zda byl nebo nebyl profesionální.

Požár byl ohlášen na linku tísňového volání ve 2.38 hodin v noci. To už byl plně rozvinutý, z oken šlehaly plameny a teplota v bytě dosahovala přibližně 900 stupňů Celsia. Od ohlášení požáru do příjezdu první hasičské jednotky plynulo 7 minut. Každý, kdo se někdy spálil o plamen svíčky, si dokáže představit, jakou naději na zachování životních funkcí měl člověk, který nejméně 7 minut pobýval v prostoru s takovou teplotou a s plameny šlehajícími z okna nad jeho tělem. Ve skutečnosti byl ale vystaven žáru mnohem déle, ještě před zpozorováním požáru prvním člověkem, který ho nahlásil. Ze zprávy o zásahu vyplývá, že při příjezdu první jednotky na místo události člověk vykloněný přes parapet okna hořícího bytu už nereagoval na podněty.

Zastavme se u výtek, kterými někteří diskutující na sociálních sítích častovali zasahující hasiče:

"Kdyby tam přijeli hned, tak ten pán je naživu. Nebo kdyby ho vytáhli dřív."

Hasiči tam přijeli hned. Hned po tom, co jim byl požár ohlášen. Dříve to opravdu nešlo. Dokud hasičům někdo požár neohlásí, nemůže u něj hasičská jednotka zasahovat. Jinými slovy - hasiči mohou zachraňovat a likvidovat požár teprve po tom, co se o požáru dozví a dojedou na místo. Požár byl ohlášen na linku tísňového volání 112 ve 2.38 hodin, ve 2.39 byl vyhlášen poplach a první jednotka byla na místě ve 2.46 hodin.

"Nevidím nikde profesionální zásah a snahu hasičů pána zachránit a dostat ho ven."

Velitel zásahu učinil bezprostředně po příjezdu na místo události dva nejdůležitější kroky, přímo směřující k záchraně života člověka v hořícím bytě - vyslal do hořícího bytu dva příslušníky své jednotky vybavené páčidlem sekerou, vodním proudem a vyváděcí maskou. Zároveň učinil ten nejrychlejší možný krok k jeho záchraně, když začal z vnějšku stříkat oknem do bytu vodu, čímž hasil a zároveň chladil vnitřek místnosti, ve které se uživatel bytu v dané chvíli nacházel. Kromě toho, že zmírnil okamžité účinky tepla na organismus zasaženého člověka, zároveň tím výrazně zlepšil podmínky pro pohyb a orientaci hasičům, kteří bez ohledu na riziko vylomili bezpečnostní zámky, do hořícího bytu vnikli, muže sundali z parapetu okna a vynesli ho na chodbu, kde ho 9 minut oživovali a po příjezdu zdravotnické záchranné služby předali lékaři.

Za daných podmínek si efektivnější a brilantnější zásah lze jen těžko představit.

"Ta plošina stála o deset metrů dál. Jen tam stála a blikala, ale nemohla jet blíž, protože tam stála dvě hasičská auta."

Pokud jde o výškovou techniku, k požáru byl vyslán automobilový žebřík ze stanice Teplice. V době, kdy dojel na místo události, byl již popálený obyvatel bytu vynesený na chodbu, kde ho oživovali hasiči a lékař. Zároveň byl vnitřkem domu vedený požární útok. To znamená, že požár byl likvidován vnitřkem domu a výšková technika již nebyla zapotřebí. Proto stála opodál, proto ji další vozy neuvolnily místo. V tu chvíli byla důležitější voda z oněch dvou zdánlivě překážejících cisteren.

Lidé často reagovali na videozáznam, pořízený některým z diváků při zásahu. Do objektivu fotoaparátu mobilního telefonu se opravdu nevejde vše. I když jde o autentický záznam, zachycuje jen výseč z toho, co hasiči opravdu dělají. A jak je vidět, i autentický záznam lze interpretovat mylně a zkreslit jím realitu.

Pro účinnost hasebního zásahu je jedním z nejdůležitějších parametrů včasnost zpozorování požáru a jeho ohlášení. Čím dříve je požár zpozorován a ohlášen, tím snazší je ho zlikvidovat a tím větší je šance zachránit osoby jím ohrožené. V tomto tragickém případě, především kvůli velmi pozdní noční hodině, byl požár z vnějšku i samotným obyvatelem bytu, zpozorován až ve fázi plného rozvoje, když už hoří vše a kdy jeho likvidace vyžaduje nasazení značných sil a prostředků je nebezpečná a trvá dlouho. Je třeba zdůraznit to, co pravidelně při všech příležitostech opakujeme - včasné zjištění požáru a tím i včasný zásah jednotek požární ochrany může zajistit instalace autonomního hlásiče požáru.

Každá událost, při které zemře člověk, hluboce zasáhne i nás, hasiče. I když se může zdát, že hasiči a záchranáři jsou na lidské utrpení zvyklí a berou ho jen jako součást své práce, není to tak. Blízkým zemřelého patří naše hluboká soustrast.

  • HZS ÚO Teplice
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru