O víkendu dorazí pozůstatek superhurikánu Lorenzo
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - Když se slunci nedaří. Řeč není o českém šestidílném seriálu z devadesátých let, nýbrž o charakteru počasí, se kterým strávíme první říjnový víkend. Za skromný počet slunečných paprsků v tomto případě budeme moci poděkovat Lorenzovi, bývalému hurikánu.

Ten o minulém víkendu dosáhl nejvyšší možné páté kategorie, když produkoval vítr o rychlosti až kolem 260 km/h (jde o stálou rychlost, nikoli nárazy – dokážete si takový hukot představit u nás?). Tou dobou byl naštěstí nad otevřeným Atlantickým oceánem, a tak, vyjma lodí, nikoho neohrozil. Z Lorenza je již takzvaná post-tropická cyklóna, to znamená klasická, byť zpočátku hluboká, tlaková níže. A ta zabrousí i k nám.

Pátek 4. října:

Konec pracovního týdne bude patřit dvěma tlakovým útvarům. Nevýrazné tlakové výši, která v našich končinách stráví první polovinu dne, a v úvodu zmíněné oblasti nižšího tlaku vzduchu, která nedávno byla superhurikánem a jejíž střed se do půlnoci stihne usadit nad Německem a severozápadem Česka, tedy naším Podkrušnohořím. Co lze očekávat za okny? Nadvládu oblačnosti, tak jako v dnech zesnulých, přičemž někdy v průběhu odpoledne, především potom večer nepřekvapí srážky v podobě deště. Budete-li na Klínovci a jeho blízkém okolí, tam se objeví i sněhové vločky. Denní maxima okolo 7 až 11 °C, noční minima kolem 6 až 2 °C.

Sobota 5. října:

Sobotní den ovládne Lorenzo, respektive jeho smrt vyhlížející fragment. V praxi to představuje následující: V noci, ráno, dopoledne, odpoledne a zčásti téže večer oblačno až zataženo, spíše zataženo, s deštěm, v závěru soboty pak oblaků ubude. Avšak nijak závratně, přinejlepším se dočkáme polojasného nebe. Denní maxima okolo 6 až 10 °C, ranní minima kolem 8 až 4 °C. V okruhu poledne by mimoto měl nepatrně zesílit vítr (po přechodu středu tlakové níže), nicméně žádný horor to rozhodně nebude. Plánujete-li ale pobýt na vrcholcích hor, bude lepší si přidržet klobouky.



Neděle 6. října:

Nad západní Skandinávií najdeme centrum oblasti vyššího tlaku vzduchu táhnoucí se od polárních oblastí přes Skandinávii, Pobaltí a Rusko až do centrální Evropy. Z toho vyplývá, že k nám pronikne chladnější, původem polární vzduch od severovýchodu. A to konkrétně už v nočních hodinách, a proto nedělní jitro potěší všechny otužilce a obecně chladomily. Teploty totiž spadnou k hodnotám kolem bodu mrazu. Že bychom se my v nížinách dočkali prvního mrazového dne (dne se zápornou minimální teplotou) sezóny 2019/2020? Východ slunce by měl proběhnou při jasné až skoro jasné obloze s tím, že jak bude neděle stárnou, mělo by přibývat mraků vysokého patra. Závěr týdne se tím pádem zdá být slunečnějším. Denní maxima okolo 7 až 11 °C.

V pondělí 7. října by mělo být vesměs slunečno, hlavně ve druhé půli dne. Srážky numerické modely neočekávají (pokračující vliv jižního okraje tlakové výše se srdcem nad evropským severem). Denní maxima nejspíše okolo 8 až 12 °C, avšak po ránu kolem nuly. Teplým prosluněným dnům je očividně konec... Na jak dlouho? (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru