Pocítíme závan zimy! Začátek října přinese sněhové vločky
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Poslední zářijový víkend nebyl úplně nejchladnější – v sobotu i neděli po poledni teplota vystoupala na 20 °C, v ranních hodinách pak neklesla pod 10 °C. Během noci na pondělí se následně začala projevovat tlaková níže se středem postupujícím přes severní Německo a Polsko – rozfoukal se poměrně silný severozápadní vítr.

U mosteckého jezera vítr vanul rychlostí až přes 65 km/h, na horách potom dosahoval síly přes 90 km/h. Větry nás naštěstí dlouho trápit nebudou, vystřídá je však ochlazení. Krátké, ale celkem citelné.

Úterý 1. října:

V úvodu druhé třetiny meteorologického podzimu se Teplicko spolu s celou střední Evropou ocitne na jižní straně velmi rozsáhlého pole nižšího tlaku vzduchu, táhnoucího se od Britských ostrovů až po Rusko a dálný sever. Z toho pro nás vyplývá příliv vlhkého oceánského vzduchu od západu. I tentokrát bude převládat velká oblačnost a především večer nepřekvapí dešťové kapky. Nejvyšší denní teploty okolo 15 až 19 °C, ráno v minimu kolem 11 až 7 °C.

Středa 2. října:

Tlakové níže tvořící zmíněné rozsáhlé pole nižšího tlaku vzduchu se poněkud přeskupí, v důsledku čehož k nám začne pronikat chladnější, původem (sub)arktický vzduch od severozápadu až severu. Až do západu slunce lze očekávat oblačnou až zataženou, spíše zataženou, oblohu, poté se po přechodu studené fronty vyčasí na jasno až skoro jasno. Přeháňky se mohou objevit už do první sekundy středečního dne, hlavně v Krušných horách, na jejichž vrcholcích se dešťové kapky postupně přemění na sněhové vločky. Tvorba sněhové pokrývky prozatím nehrozí, o první závan blížící se zimy nicméně půjde. Nejvyšší denní teploty (před studenou frontou, tzn. někdy mezi 11. až 13. hodinou) okolo 12 až 16 °C, ráno v minimu kolem 14 až 10 °C.

Čtvrtek 3. října:

Noc a zpočátku téže jitro se ponese v duchu jasného až skoro jasného nebe, a tak čtvrteční nejnižší ranní teploty zamíří k hodnotám kolem 7 až 3 °C. Potom, jelikož do našich končin bude po přední straně nevýrazné tlakové výše stále proudit na vlhkost bohatší vzduch z Atlantiku (Severního moře), dojde k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a možná dojde i na přeháňku, na vrcholcích Krušných hor nad ránem ještě sněhovou, pak všude dešťovou. Nejvyšší denní teploty okolo 10 až 14 °C.

Výhled teplot na víkend:

  • Pátek: přes den 12 až 16 °C, ráno 7 až 3 °C
  • Sobota: přes den 13 až 17 °C, ráno 10 až 6 °C
  • Neděle: přes den 11 až 15 °C, ráno 8 až 4 °C
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru