Tři a více exekucí má v Česku už skoro půl milionu lidí. Nejvíc dlužníků je z Ústeckého kraje
Ilustrační foto: Pixabay.com
Teplice

Ústecký kraj - Na Krajském úřadě Ústeckého kraje se v rámci projektu Systémová podpora sociální práce v obcích uskutečnil workshop, který pořádal Ústecký kraj ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí v Praze. Workshop se konal poosmé a tentokrát se zaměřil na téma dluhové problematiky.

Cílem workshopu bylo nabídnout odborné veřejnosti prostor pro předávání zkušeností v oblasti řešení problematiky zadlužených jednotlivců i domácností. „Dnes se tu od zástupců obecních úřadů, úřadů práce a poskytovatelů sociálních služeb dozvíme, jak v praxi na jednotlivých úřadech probíhá práce s občany,“ uvedl předseda Výboru pro zdravotnictví Pavel Csonka.

Ústecký kraj je krajem zasaženým mnoha sociálně nežádoucími jevy, které se často prolínají a žádají si komplexní přístup řešení a spolupráce zainteresovaných institucí. Nejinak tomu je také v případě pomoci lidem, kteří se potýkají se zadlužením. Zadluženost obyvatel České republiky bohužel stále stoupá a především exekuce znamenají významný problém pro stále větší počet českých domácností. Oproti roku 2017 se počet osob v exekuci v roce 2018 zvýšil o 3,4 procenta na 863 000 domácností. Největší nárůst exekucí zaznamenali v Karlovarském kraji (10,2 % obyvatel) a v Ústeckém kraji (8,8 % obyvatel).

Stále větší problém je s tzv. vícečetnými exekucemi, přičemž tři a více exekucí již má aktuálně 493 000 občanů České republiky. Největší podíl obyvatel starších 15 let v exekuci najdeme právě v Ústeckém kraji (18,1 %). Průměrný věk českého dlužníka v exekuci je 44 let a každým rokem v Česku přibývá exekucí vedených proti seniorům, naposledy bylo zjištěno 61 tisíc seniorů ve věku nad 65 let. Občanům, kteří se dostali do dluhů, resp. do dlouhodobě neřešené dluhové pasti, mohou pomoci sociální pracovníci působící na pověřených obecních úřadech a obecních úřadech obcí s rozšířenou působností na území kraje. V Ústeckém kraji registruje krajský úřad celkem 67 odborných sociálních poraden působících na území kraje. Na území kraje rovněž působí poradny, které nemají přímo registrovanou sociální službu odborného sociálního poradenství, ale věnují se zadlužení klientů s velkými úspěchy a mnohaletou praxí, z nichž významně pomáhá např. Poradna při finanční tísni sídlící v Ústí nad Labem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru