Přetížené náklaďáky Bílinou neprojedou, čekají je kontroly
Nízkorychlostní kontrolní vážení. Foto: město Bílina
Teplice

Bílina - Více než polovina kontrolovaných nákladních vozů v Bílině byla přetížená. Vyplývá to ze statistiky dopravních policistů, kteří od července na žádost města provádějí takzvané nízkorychlostní kontrolní vážení. Kontroly probíhají několikrát do měsíce. “Řidiči již dostali první pokuty, provozovatelé se budou z prohřešků zpovídat před kontrolními orgány z možného porušení zákona. Kontrol ve městě rozhodně ubývat nebude, tyto přestupky nechceme tolerovat,” uvedla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Dopravní policisté předem vytipovaný vůz navedou do prostoru před bývalou budovou pošty u vlakového nádraží. “Je totiž nezbytná dostatečná plocha pro případ, že dojde v důsledku porušení zákonných norem k odstavení většinou velmi objemného nákladního vozidla. Řidiči přetíženého vozidla je do doby sjednání nápravy zakázána další jízda. Odstavená vozidla nesmí nijak překážet dalším účastníkům provozu a nesmí dopravu ani jinak komplikovat,” vysvětlil Michal Koubek z teplického dopravního inspektorátu.

Od poloviny července do konce srpna se konalo pět kontrolních dní. Celkem zde policisté Dopravního inspektorátu Teplice odsloužili 32 hodin. Po celou dobu služby se na místě nachází jako asistence též hlídka Centra služeb pro silniční dopravu, která pro policejní hlídku dodává váhy pro nízkorychlostní vážení a pomáhá rovněž u technické kontroly zastavených vozidel. “Při těchto kontrolách hlídky zvážily celkem 21 vozidel, z toho porušení zákona ohledně přetížení vozidel bylo zaznamenáno ve 12 případech. Na místě bylo řidičům uděleno celkem 9 pokut v příkazním řízení v celkové částce 11 300 korun,” konkretizoval Michal Koubek.

Tři řidiči byli oznámení správnímu orgánu k projednání, buď překročili zákon výrazně, nebo u nich bylo zjištěno více přestupků, popřípadě další přestupky, které nelze řešit v příkazním řízení. Dále bylo oznámeno devět provozovatelů vozidel správnímu orgánu pro podezření z porušení buď zákona o pozemních komunikacích, nebo zákona o silniční dopravě.

Dalších pět kontrol se koná v průběhu září.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru