Rtuť teploměru klesla až k 5 °C, začala série poměrně chladných rán
Jsou tu už i ranní mlhy. Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - V neděli a v pondělí ovlivňovala počasí v České republice studená fronta. Meteorologické stanice v Krušných horách zaznamenaly v minimu nějakých pět stupňů Celsia. Chladná budou i další rána. Jak moc?

Středa 4. září:

Tlaková výše, která si podmanila úterní den a jejíž střed se udržoval nad Rakouskem a zčásti i Českem, postoupí dále k východu a uvolní tak prostor oblasti nižšího tlaku nad Britskými ostrovy, taktéž postupující východním až lehce jihovýchodním směrem. Nicméně do středečního počasí ještě nijak nepromluví. Takže i tentokrát lze po dobu všech 24 hodin počítat se slunečnou, resp. mraků zbavenou oblohou. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo sympatických (jak pro koho) 21 až 25 °C, ráno pak zase zlehka potěší otužilce, neb nabídne teploty kolem 12 až 8 °C.

Čtvrtek 5. září:

S předposledním dnem pracovního týdne dorazí severozápadní proudění. Přesněji řečeno k nám pronikne vzduch pocházející z oblastí na úrovni Islandu, to znamená ze subpolárního podnebného pásu. V březnu, prvním měsíci meteorologického jara, to zpravidla vede ke sněhovým přeháňkám i v nížinách, avšak v září, prvním měsíci meteorologického podzimu, nikoli. Na vině je samozřejmě teplotní setrvačnost, přeci jen chvíli zabere, než se severní polokoule zase ochladí. Ale nepředbíhejme, zima je ještě daleko. Za severozápadním větrem bude stát jednak oblast vyššího tlaku se středem poblíž Irska a Velké Británie, zejména ale tlaková níže s centrem nad jižní Skandinávií. Noc a nejspíše také ráno přijde s jasným nebem, potom se zatáhne a k večeru/večer zas odtáhne, i když ne úplně. Čili oblaků ubude, ale zřejmě jen na polojasno až oblačno. Teoreticky by se mohla objevit nějaká přeháňka, zda i prakticky... Přes den teploty okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 13 až 9 °C.

Jak bude o víkendu, to si řekneme později, nyní jen v rychlosti, jak by mohly vypadat teploty:

  • 6. září: ráno kolem 12 až 8 °C, přes den okolo 16 až 20 °C
  • 7. září: ráno kolem 12 až 8 °C, přes den okolo 17 až 21 °C
  • 8. září: ráno kolem 12 až 8 °C, přes den okolo 17 až 21 °C
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru