Velký plán ministerstva! Chce propojit obří jezera vzniklá rekultivací hnědouhelných lomů
Jezero Most a lom Vršany. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Ústecký kraj - Ministerstvo průmyslu a obchodu chce propojit jezera vzniklá rekultivací hnědouhelných dolů a lomů na severozápadě republiky. Ministerstvo zadalo Palivovému kombinátu Ústí (PKÚ), aby zpracoval studii proveditelnosti. Záměrem je, aby všechna jezera byla průtočná.

Oblast má tak získat obrovský potenciál jako zásobárna vody pro Českou republiku a také jako zdroj energie díky vodním elektrárnám a solárním elektrárnám na hladině o celkovém výkonu až dvou jaderných reaktorů.

Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka dává záměr smysl. „Do konce příštího roku by se měl potřebný návrh včetně časového harmonogramu a financování předložit na vládu. Ministři mají dostat na stůl záměr projednaný se všemi subjekty, které mají danou oblast na starosti.“

V Ústeckém kraji jsou aktuálně napuštěna dvě velká jezera - Milada na Ústecku a Most na Mostecku. Velké vodní plochy následně mají zabrat také doly pod Krušnými horami - Vršany, ČSA, ale i šachty Severočeských dolů u Bíliny a Chomutova.

Nejde ale o plán na příští roky, spíše desetiletí. Jak uvedlo Ministerstvo průmyslu a obchodu: Po ukončení těžby v lomu ČSA se odhaduje, že napuštění vodou z Ohře by trvalo 10 až 15 let. Vzniklo by tak jedno z největších jezer v ČR.

I když ministerstvo myslí propojení jezer vážně, trochu nyní připomíná již několik let starý plán recesistů na přivedení mořské vody do severočeské hnědouhelné pánve a její zatopení. Připravili se na něj například postavením mariny na okraji lomu Bílina, postavili maják na okraji lomu Vršany, po kraji jsou také různě rozmístěné mořské bóje.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru