Na Cínovci bude vztyčena socha pohraničníka se psem
Na místě, kde chce Klub českého pohraničí vztyčit sochu pohraničníka, už je malý pomníček. Za ním je vidět připravený piedestal pro sochu vojáka se psem.
Teplice

Cínovec - Na Cínovci vyroste pomník pohraničníka. Socha, kterých jsme za totality vídali stovky. Voják, třímající zbraň, u jehož nohy sedí jeho věrný pes. Vzpomínka na pohraničníky, kteří za totality bedlivě střežili naše hranice. Také ale stříleli často po všem, co se pohnulo. Do jisté míry jde o nostalgický návrat do doby, kdy pomníky vojáků u nás vyrůstaly jako houby po dešti. A zatímco se obce a města spíše snaží podobných patetických upomínek na dobu totality zbavovat, na Cínovci jedna přibude.

Autorem projektu je Klub českého pohraničí. Předseda ústecké krajské rady jmenovaného klubu, Jan Dlouhý, se pro Haló noviny k plánované instalaci sochy vyjádřil: „Státní hranici střežili a bránili vybraní občané našeho státu, kteří poctivě plnili slova přísahy a věrně sloužili v prospěch státu. Proto chceme k malému pomníku vybudovat ještě sochu pohraničníka se psem.“ Oběti, které oddaní ochránci hranic tehdy připravili zbytečně o život, předseda klubu v této souvislosti nevzpomněl.

Na pozemku, který klub vlastní, už jeden pomníček stojí. Nese nápis Památce padlým ochráncům československých státních hranic. Hned za ním je vybudovaný podstavec, na který přijde socha pohraničníka umístit. Pozemek leží na louce za domy, u polní cesty kolem bývalé cínovecké pošty a není z hlavní ulice prakticky vidět. Plánovanou sochu pohraničníka tak budou potkávat jen obyvatelé dvou zdejších domů a náhodní turisté, kteří si spletou cestu.



O plánu instalace sochy někteří místní netuší. „Socha pohraničníka? Kde, prosím vás? Ne, o tom jsem neslyšela,“ uvedla asi šedesátiletá žena, které jsme se ptali na cestu ke staré poště. Dubský starosta Petr Pípal nám potvrdil, že Klub českého pohraničí ohledně plánovaného vztyčení sochy město kontaktoval. „Chtěli vědět, jestli potřebují povolení stavebního úřadu, což nepotřebují.“ Na negativní reakce, které se objevily na sociálních sítích, Pípal reagoval slovy: „Ten malý pomníček je tam už jedenáct let a nikomu nikdy nevadil. Teď k němu chtějí postavit ještě sochu. Tak ať si jí tam propána postaví.“

Podle Petra Pípala je místo schované za domy, v málo frekventované části obce a z hlavní silnice není vůbec vidět. „Kdyby mi něco takového chtěli postavit někde na náměstí, tak bych je hnal klackem. Takhle to ale ničemu nevadí. Když můžeme mít v Dubí ulici Pohraniční stráže, proč bychom nemohli mít na Cínovci sochu pohraničníka,“ uzavřel dubský starosta.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru