Na mirošovickém zámku se v sobotu propadla část střechy
Objekt zámečku byl znárodněný, využívaný pro účely družstva a pohostinství, ale na jeho údržbu se kašlalo.
Teplice

Hrobčice, Mirošovice – „Slyšela jsem zvuk, jako když sypete do sklepa uhlí a pak ránu,“ řekla nám žena, která bydlí v Mirošovicích. Na tamním zámečku se totiž v sobotu 10. srpna propadla část střechy. Přitom to není dlouho, kdy spolek Kampanila, který zámeček vlastní, nechal opravit jeho věž. Podle hrobčické starostky Jany Syslové stojí za zřícením střechy více než 60 let zanedbaná údržba této kulturní památky.

„Vypadá to poměrně děsivě, ale všechno to padá dovnitř, takže to není nebezpečné,“ uvedla starostka na dotaz, zda obec postoupí kroky k zabezpečení objektu. Hned vedle zámečku je totiž dětské hřiště. Podle Jany Syslové se náklady na rekonstrukci památky pohybují kolem 60 miliónů korun. „Ve spolupráci s Kampanilou se snažíme sehnat dotace, kde se dá. Už se nám podařilo jednu ve výši 17 miliónů získat, ale museli jsme ji odmítnout, protože zbývající potřebná část nákladů by byla nad naše síly.“

Obec ve spolupráci s vlastníkem zámečku, organizací Kampanila, hledá cesty, jak objekt opravit. Podle Jany Syslové se pokusily znovu zažádat o dotace. Tentokrát ale z jiných zdrojů. „Doufejme, že se nám podaří potřebné peníze získat,“ uzavřela k sobotní havárii hrobčická starostka.

Sdružení Kampanila se sice podařilo opravit střechu věže. Další záměr, rekonstrukce střechy, oken, dveří a fasády, je však pro ně příliš velkým soustem. Sdružení samo nedisponuje potřebnými finančními prostředky a nemá peníze ani na samotný projekt, bez kterého není možné dosáhnout na dotační titul.

Mirošovický zámeček pochází ze 14. století a původně nejspíš sloužil jako tvrz rytířů Mirošovských. O tom, zda tato tvrz stála skutečně na místě zámečku, se vedou dohady. Do současné podoby byla pozdně gotická tvrz přestavěna někdy koncem 15. století. V roce 1668 získali tvrz Lobkovicové. Těm byla v polovině 20. století komunisty znárodněna a prakticky bez jakékoliv údržby užívána jako statek a pohostinství. V roce 1964 byl mirošovický zámeček vyhlášen kulturní památkou. V té době už byl ale jeho stav poměrně žalostný.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru