Zaměstnavatelé slevují z nároků na lidi, důležitý je pro ně zájem o místo
Získat práci nebylo nikdy snadnější než teď. Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj – Přes dvaadvacet tisíc uchazečů o zaměstnání evidoval na konci června Úřad práce v Ústeckém kraji. V tu chvíli jim byl schopen zprostředkovat šestnáct a půl tisíce volných pracovních míst. Firmy, potýkající se často s nedostatkem lidí, jsou ochotné přijímat širší spektrum zaměstnanců než dříve.

Ze zkušeností úřadů práce vyplývá, že firmy v současně době už tak striktně nevyžadují úplnou profesní způsobilost, dosaženou úroveň vzdělání, získání konkrétní kvalifikace a praxi v oboru nabízeného pracovního místa. Důležitý je pro ně především zájem nových zaměstnanců o danou pozici, ochota učit se novým věcem, spolehlivost, flexibilita a chuť pracovat. Zaměstnavatelé si je sami zaškolují a "pracují" s nimi mnohem intenzívněji. V Ústeckém kraji je nyní nezaměstnanost na 3,8 procentech, jde o rekordně nízkou hodnotu.

Větší šanci než kdy dřív mají také čerství absolventi bez větší praxe nebo s nulovou zkušeností. „Zaměstnavatelé jsou ochotni přijímat absolventy na téměř všechny pozice. Za pozitivní označují fakt, že si je mohou sami vychovat. Naopak od absolventů vyžadují chuť do práce, ochotu učit se novým věcem a snahu začlenit se do týmu spolupracovníků, včetně respektování autorit,“ upřesňuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

Nejvíce volných pracovních pozic bylo v červnu v Ústeckém kraji na Chomutovsku (4538) a Teplicku (2860). O nejméně místech ví aktuálně na Litoměřicku (1322) a Ústecku (1730). Na Mostecku bylo 1828 volných míst, na Děčínsku jen těsně přes dva tisíce, úřad práce na Lounsku nabízel 2213 míst. Třetina všech pozic byla určena pro již výše jmenované absolventy a mladistvé.

V této souvislosti je ale třeba poukázat na fakt, že uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR nejsou jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce. Zaměstnavatelé mají možnost přijmout na volnou pozici také pracovníky z volného trhu práce nebo třeba ze zahraničí.

„O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota slevit z původních požadavků. Na druhou stranu je třeba říci, že řada zaměstnavatelů už flexibilně zareagovala na nedostatek pracovních sil a přikročila k úpravě svých požadavků tak, aby odpovídaly současnému trhu práce,“ upozorňuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru