Nepřizpůsobiví terorizují obyvatele, starosta začne situaci řešit
Problém s nepřizpůsobivými v Duchcově se týká především lokality jižního města. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Duchcov – Po diskusi, v níž dostali na zasedání zastupitelů v Duchcově prostor pro své připomínky občané, slíbil starosta Zbyněk Šimbera, že vstoupí do jednání s městskou i státní policií. Situace, kterou řečníci shodně popisovali, je vážná. V Duchcově jsou lokality, v nichž vládne šikana ze strany nepřizpůsobivých, které místní obyvatele terorizují.

První z řečníků, obyvatelka ulice Bednářská, hovořila o prodeji činžovního domu, který údajně koupil cizinec. Podle stěžovatelky sem nastěhoval nepřizpůsobivé a od té doby nastalo místním peklo. Hlasitá hudba, ignorovaný noční klid, túrování automobilů před domy i v noci, věčné hlasité hádky. „Moje snacha byla slovně napadána třemi ženami, které šly za ní na ulici. Celou dobu jí sprostě nadávaly. Když jsem se zeptala, proč se nebránila, odpověděla, že by ji určitě zbily. Paní, na kterou jsem poslala městskou policii, protože dělala hrozný virval, na mě řvala, že mě zabije. Několikrát nám vyhrožovali, že nám zapálí dům.“ Diskutující se také ptala, proč byla z ulice byla odejmutá kamera. Připomněla, že zde došlo k přepadení v prodejně za bílého dne. „Myslím, že by se tyto problémy měly zveřejňovat, aby bylo vidět, v jakém městě žijeme.“

Starosta Šimbera poznamenal, že se nejednalo o přepadení, ale o krádež. Kameru, jak dodal, potřebovalo město na jiné místo. Vedoucí městské policie Josef Hulín slíbil, že se kamera do lokality vrátí a městská policie zajistí, aby byl přenos nepřetržitý.

Zastupitel Jaroslav Drbohlav namítl, že se situace nevyřeší tím, že ji město bude monitorovat. Podle Drbohlava je nutná spolupráce dotčených státních orgánů a intenzivní, cílená kontrolní činnost. „Řada lidí tu dostává finanční prostředky za byty, které byty nejsou. Je také třeba pozvat majitele dotčených objektů a prodiskutovat s nimi, aby instruovali své nájemníky, jak se mají chovat.“

Do diskuse vstoupil další z občanů. Ten popsal situaci, kdy jeho 11letému synovi vzal - citujeme - "mladý róm" kolo a ujel. „Syn se už bojí chodit ven. Když byli například na rampách, kluci je tam fyzicky napadali. Za nás jsme taky měli své klučičí spory, ale tohle už jde daleko za hranicí dětských šarvátek.“ Na poznámku zareagovala zastupitelka Veronika Prchalová, která zdůraznila, že je potřeba, aby lidé vystupovali statečně. „Je nutné jednat sebevědomě, s jistotou, posílat tam kontroly, oznamovat všechny tyto případy. Je špatné, když ustupujeme.“

V diskusi se vystřídalo ještě několik místních. Zazněla jména dalších ulic, jako například Husova, Sv. Čecha, náměstí Legií a další. V podstatě jde o lokalitu jižního města. Nepřizpůsobiví si podle řečníků dělají, co chtějí a jakákoliv kritika je podněcuje k agresivním výpadům. Mluvilo se o tom, že vykonávají potřebu v zahradách rodinných domů, házejí do zahrad pytle s odpadky, protože své popelnice nemají a kvůli jejich velkému nepořádku se údajně rozmnožily krysy. Zmíněná byla causa několika vytlučených oknech v jediném domě, kde žije starý pán. Ten stresující situaci odnesl zdravotními problémy. Podle místních v jižním městě zakotvila řada podnikatelů, kteří vydělávají na sociálních dávkách a do Duchcova přitáhli řadu nepřizpůsobivých lidí. Starosta diskusi uzavřel slibem, že vedení města bude ve spolupráci s dotčenými orgány a policejními složkami hledat účinná řešení pro zlepšení situace.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru