OBRAZEM: Na bílinském náměstí řvaly motorové pily, v parku se malovalo
Jedna ze soch. Poznáte postavu z animovaného seriálu? Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Bílina – Koncem týdne zněly na Mírovém náměstí v Bílině motorové pily. Kolemjdoucí mohli sledovat, jak se ze špalků dřeva rodí nejrůznější postavičky a sochy. V pátek 21. a v sobotu 22. června se v Bílině poprvé konal v rámci tradičního, každoročního setkání výtvarníků, také plenér řezbářský. Na akci dorazila necelá desítka řezbářů. Malířů přijelo letos do Bíliny kolem patnácti.

„Malířský plenér pořádá už delší dobu Informační centrum v Bílině. Od roku 2016 je to pravidelně, každý rok,“ uvedla k akci vedoucí bílinského Kulturního centra Martina Tuháčková. „Letos v zimě, kdy se tu na jedné z dětských akcí představili řezbáři a posteskli si, že by potřebovali více místa i klidu k práci, mě napadlo, rozšířit tradiční malířský plenér také o prezentaci jejich práce.“

Původní představa byla podle Martiny Tuháčkové taková, že by se řezbáři soustředili v parku na Kyselce. Město Bílina, které plenér financuje, ale navrhlo Mírové náměstí, v rámci snahy oživit historické centrum města. Jak Tuháčková poznamenala, k oživení skutečně došlo. „Lidé, co kolem náhodou procházeli, se zastavovali a sledovali se zájmem práci jednotlivých řezbářů, kdy velký úspěch například zaznamenala socha premiéra Babiše, a tvorbu malířů, kteří tu chvíli rovněž tvořili. Podle reakcí byl o plenér zájem a akce se líbila.“

Martina Tuháčková současně ale dodala, že malíři, kteří při plenérech každý rok malují jak na náměstí, tak i v parku na Kyselce, se letos stáhli více na Kyselku. Zázemí řezbářů zabíralo na náměstí velký prostor a také se skrz jejich zaparkovaná auta a techniku nedal pořádně vybrat vhodný motiv k malování. „Není to jednoduché, vyhovět pokaždé všem,“ poznamenala Tuháčková. Účastníci dvoudenní akce byli ubytovaní v kempu u koupaliště. Po sobotním dešti, který výtvarníky z parku vyhnal, se pak malíři soustředili v kempu, kde už zůstali pracovat.

Kromě zmíněné bílinské radnice, která letošní Malířský a řezbářský plenér financovala, se na jeho organizaci podílely tři subjekty. Již zmíněné Kulturní centrum, Informační centrum Bílina a organizace Pohádkový les. Podle vedoucí Kulturního centra to bylo možná moc pořadatelů na jednu akci, a tak docházelo v souvislosti s komunikačním šumem k některým organizačním chybám. „Čím víc lidí, tím více chyb,“ řekla Tuháčková. „Jsem ale optimista a věřím, že se z chyb poučíme a máme šanci laťku úrovně plenéru každý rok zvyšovat.“

Dvoudenní akce přinesla návštěvníkům kromě ukázek malířské a řezbářské tvorby i zajímavý program. Vystoupily v něm skupiny Melodica, Exit, Charlieho parťáci a závěrečným bonbónkem pak byla ohnivá show. „S ohledem na to, že se všude o víkendu konala spousta jiných akcí a že nám počasí v sobotu moc nepřálo, přišlo docela dost návštěvníků,“ dodala závěrem Martina Tuháčková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru