V nádobách na kovový odpad se objevily dokonce už i léky
Šedá popelnice na kovový odpad v Mošnově
Teplice

Bžany – Třídění odpadu má smysl. Čteme a slýcháme to denně. Taky vás už ale někdy při třídění papíru a plastů napadlo: A co s plechovkami? Většinou to moc neřešíme, protože nemáme jak. A tak vzácná druhotná surovina končívá ve směsném odpadu.

Obec Bžany je jednou z mála na Teplicku, která se postarala o to, aby její obyvatelé měli možnost třídit i kovový odpad.

V Bžanech a dalších částech obce jsou instalované šedé kontejnery, viditelně označené, určené na kovový odpad. Obyvatelé je mají k dispozici jednak v samotných Bžanech, dále ve Lhenici, v Mošnově, v Hradišti a ve Lbíně. Mohou do nich vhazovat plechovky od potravin a další kovové předměty z domácnosti. Místní tuto možnost uvítali a na šedé kontejnery si rychle zvykli. Jediné, co vedení obce trápí, je lajdáctví některých lidí.

Jak informovala starostka Ivana Horčicová, někteří obyvatelé do nádob odhazují znečištěné plechovky, ale i věci, které tam nepatří. „Některé obaly, především od psích a kočičích konzerv, jsou nevymyté. V letních měsících pak dochází k tomu, že je popelnice plná červů. Pro naše pracovníky není jednoduché takovou nádobu vybrat.“

Podle bžanské starostky dochází i k tomu, že lidé do nádob, určených na kovový odpad, vhazují různé předměty, které tam nemají co dělat. Jedná se například o kočičí kapsičky, nádobky od deodorantů, které patří mezi nebezpečný odpad, a objevují se tu také znečištěné nádoby od barev. Dokonce se mezi kovovým odpadem našly i léky nebo žárovky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru