OBRAZEM: Fotografie z míst, která vyvolávají emoce. To je nová výstava v Bílině
Fotografky Martina Janochová a Martina Janoušová. Foto: Olga Markuzziová
Teplice

Bílina - Poznaly se při fotografování a padly si do noty, dvě velmi nadané fotografky se stejnými jmény a podobnými příjmeními se spojily, aby v Bílině představily své snímky plné emocí. Až do 2. června můžete ve Výstavní síni U Kostela zhlédnout výstavu fotografií Světy dvou, objektivem Martiny Janochové z Bíliny a Martiny Janošové z Brna, jejíž vernisáž proběhla druhý květnový den.

Fotografie vznikly na unikátních místech a ve větší míře se jedná o černobílé záběry. Martina Janochová, která si říká Týna, fotila v prostorách bývalého pivovaru v Bílině. Na místech temných, kde je to už tak trochu o život. Její objektiv zachytil velký kontrast foceného prostředí a fotografovaných modelek, malých dívenek. Holčičky spatříte ve velmi zajímavých situacích, někde mezi světlem a temnotou, některé fotky působí až hororově.

„Pohybovat se v prostorách bílinského pivovaru bylo docela nebezpečné, dnes jsou to už skutečně ruiny. Pivovar je zavřen od roku 1972. Nějakou dobu se pak ještě pronajímal, byl to v majetku města, ale teď je to již druhým rokem v majetku Vídeňáka, který vlastní i zámek. A ten mi vyšel vstříc a dovolil, abych v jeho objektu fotila. Na myšlenku vybrat si pivovar, mě přivedl historický spolek, který tam sídlí a má tam spoustu různých rekvizit a kočárů. Moc jsem si chtěla pivovar prohlédnout, protože můj tatínek kdysi pivo z tohoto pivovaru, Bílinskou Perlu, rád pil,“ uvedla Týna a dodala, že když spatřila ty prostory, rozhodla se, že ideálními modelkami pro focení budou malé holčičky. Pro kontrast dětské duše, nevinných očí, světlých vlásků a té temnoty, která je v budově obklopila.

Týna Janochová ráda zavěšuje své snímky na sociální sítě. Na jejím Instagramu si její tvorby všimli až v Americe. Díky tomu se jeden z jejích snímků objevil v magazínu Model Citizen. „Nejdřív jsem si myslela, že se jedná o nějaký spam a chtěla jsem mail smazat, pak mi to nedalo a rozbalila jsem ho i přes hrozbu viru, protože tam bylo logo Instagramu a zjistila jsem, že mě žádají o možnost zveřejnění jedné z mých fotek v jejich magazínu. Zajímavé také je, že tento magazín vyhledává fotografické talenty, což mě velmi potěšilo,“ uvedla Týna. A prý to není jediná její fotka, kterou zřejmě uvidí lidé v Americe, protože byla vybrána do newyorské soutěže černobílých fotografií, které se hodlá zúčastnit.

Brňačka Martina Janošová ráda fotí na místech, která vyvolávají emoce. Na výstavě spatříte její fotografie, mezi kterými převažují portréty, inscenované fotografie, fotografie pořízené dírkovanou metodou, z kufru o velikosti 1 x 1 metr, či-li camerou obskurou. Uvidíte zde i fotky pořízené v továrně na kontejnery. Právě tyto fotografie z industriálního prostředí získaly zvláštní cenu na výstavě v Bratislavě. Martina Janošová se v Bílině pochlubila i dalším oceněním: „Významné pro mě bylo, když mi moji vernisáž fotografií, které si i na výstavě v Bílině mohou návštěvníci prohlédnout ve vystavené knize, přišla v Brně pokřtít asi největší česká osobnost, co se týká fotografií, přední český dokumentární fotograf a pedagog Jindřich Štreit.“

Týna Janochová nám prozradila, že hodlá v Bílině vytvořit i další zajímavé fotky. Současný majitel pivovaru ji slíbil možnost fotit i v prostorách bílinského zámku. Další snímky hodlá pořídit i v ulicích Bíliny.

Výstavu Světy dvou můžete zhlédnout do 2. června ve Výstavní síni U Kostela v Bílině. Výstavní síň je otevřená ve čtvrtek až neděle v době od 10 do 17 hodin. Vstupné je 10, 20, nebo 100,- Kč.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru