Střecha moldavského vlakového nádraží se propadá
Nádraží na Moldavě. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Moldava – Když Moldavští zhruba před čtyřmi roky přebírali budovu vlakového nádraží do majetku obce, věděli už v té době, že bude potřeba investice do opravy střechy. Po minulé zimě se podle starosty Michala Cuce dokonce objevil na třech místech odkrytý plech a do budovy začala pronikat voda. Letos se situace ještě zhoršila. Po velkých přívalech sněhu, které Moldavu zasáhly, sníh v úžlabích střechy utrhl další krytinu. S ní také část bednění a poškodil i trámy. Zejména kolem komínů, kde jsou prohnilé tak, že se střecha propadá.

Určitý podíl viny na stavu střechy nese podle starosty dlouholetá špatná údržba. V současné době je její technický stav takový, že nádraží muselo být uzavřené jako nebezpečná stavba. „Ze střechy začaly padat dokonce plechy. Otevřeli jsme pro lidi alespoň vestibul a zaslepili oba vchody do bočních prostor nádraží, kde to je nebezpečné. Cestující se tak mají kam schovat před nepřízní počasí.“ Situace je podle Cuce velmi vážná. Z toho důvodu bylo na středu 24. dubna svolané zasedání, aby zastupitelé projednali postup nejnutnějších oprav.

Podle informací starosty jde o 200 metrů střechy, kde je nutné opravit krov, bednění, lepenky a šablony. Komíny musejí být kompletně nově oplechované. Na střeše moldavského nádraží jich je hned 22. Vedení obce chce s památkáři proto projednat možnost některé z komínů zrušit, případně zkrátit.

Stav střechy nahlásili Moldavští jako pojistnou událost. Pojišťovna po nich požaduje nabídku firmy, která opravu provede. Podle starosty jednala obec se stavební firmou Luňáček střechy s.r.o. Ta ale podle jednoho z místních občanů není dohledatelná a nejspíš ani neexistuje. Starosta prohlásil, že obec oslovila více subjektů. „Problém je ten, že pokrývačské firmy nemají pro tento rok potřebné kapacity.“ Náklady na opravu se odhadují na více než milion korun. Pokud by obec udělala nejnutnější opravy, vyjdou práce podle Cuce na přibližně 700 tisíc korun. „K opravám musí vydat své stanovisko památkáři. Když budeme s pracemi otálet, je možné, že nám to dokonce nařídí,“ upozornil starosta.

Do diskuse vstoupil majitel pokrývačské firmy Jindřich Müller, který prohlásil, že s ním bývalé vedení obce ohledně opravy střechy nádraží už několikrát jednalo. Zlobil se proto, že nabídku, o které starosta Cuc hovořil, jeho firma vůbec neobdržela. Müller upozornil, že technický stav střechy je nyní už v takové fázi, že bude nutné řešit opravu komplexně a ve spolupráci s projektantem. Podle Müllera není možné zatížit stávající zdi novou střechou. Není totiž jisté, zda by takovou zátěž unesly. „Nikdo se vám pod to nepodepíše a odpovědnost, když se něco stane, ponese obec,“ zdůraznil podnikatel. Z řad občanů rovněž zaznělo, že jsou porušené i krokve, což už je záležitost pro statika.

Zastupitelé navrhli, aby se jednání přeložilo na další zasedání. Starosta Michal Cuc označil takový postoj za nezodpovědný. Nicméně, zastupitelé trvali na zadání řádného výběrového řízení a na tom, aby se stav střechy i celé budovy nejdříve důkladně prověřil a postup oprav byl projednaný s odborníky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru