Komunitní centrum Dubí poskytne nejen podporu jednotlivcům i rodinám, ale zajistí také potravinovou a materiální pomoc
Zahájení provozu Komunitního centra v Dubí.
Teplice

Dubí - V osmitisícovém Dubí vznikla díky investičním prostředkům z Evropské unie nová výstavba s názvem Komunitní centrum Dubí. Investiční akce umožnila vybudovat poptávané veřejné dětské hřiště, které v oblasti doposud chybělo. Samotná městská budova poskytne občanům tři sociální služby - nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klub Magnet, Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Květina a Terénní programy Květina.

Občané města Dubí zde najdou také terénního pracovníka města a každé pondělí dopoledne jim bude k dispozici pracovník Dluhového poradenství, který jim poradí v situacích, týkající se finančních záležitostí nebo rodinného rozpočtu. V České republice je dle statistik ohroženo příjmovou chudobou celkem 1,3 milionů lidí, včetně seniorů. Na tento stav společnosti, který přímo souvisí s hrozbou sociálního vyloučení, reagují aktivity realizované v Komunitním centru Dubí.

Provozovatelem komunitního centra je nezisková organizace Květina, z. s., která ve městě Dubí poskytuje své služby již pátým rokem. Nabízí podporu rodinám s dětmi, seniorům, osobám bez přístřeší a dětem. Pro ty provozuje zmíněné nízkoprahové zařízení Klub Magnet. Ten dětem nabízí bezpečné prostředí pro trávení volného času, podporu s přípravou do školy, a také různé vzdělávací aktivity. Děti zde mají možnost probírat svá trápení s dospělými, kteří jim pomáhají úspěšně řešit různé životní situace. „Mluví s námi, zajímá je náš názor, s tím se nesetkáváme,“ říká jedna z dívek, které klub navštěvují a další jí doplňuje: „Pomáhají mi s přípravou do školy, doma to moc nejde – máme malý byt, maminka se stará o mladšího sourozence a tatínek chodí do práce. Přemýšlím, čím budu – snažím se mít dobré známky už teď, už tyhle známky se budou příští rok uvádět do přihlášky na střední školu, v klubu mi pomohou učení zopakovat, pochopit to, čemu nerozumím a procvičí se mnou všechno, co sama nezvládám. V loňském školním roce se mi moc nedařilo – musela jsem k opravným zkouškám, nevěřím si, s Verčou v klubu jsme se celé léto učily a já zkoušky zvládla. Nevím kam jinam bych šla.“ Mimo podpory v oblasti vzdělávání je jednou z pravidelných aktivit klubu propojování různých věkových skupin – děti z Klubu Magnet pravidelně několikrát za rok vyjíždějí do Domova pro seniory v Chlumci, kde kromě vystoupení spolu se seniory tvoří v rámci výtvarných činností, povídají si a sbližují se. Snahou je také utvářet pozitivní vztah k okolí – děti se spolu s pracovníky zapojují do celorepublikové akce „Ukliďme Česko“. V rámci prevence spolupracuje Klub Magnet také s dubskou městskou policií.



V případě dospělých pracují terénní služby také s lidmi, kteří buď nemají žádné finanční prostředky, anebo se potýkají s velmi omezeným příjmem. „Tady v lese žiju už 16 let. V létě se tu objevily pracovnice Květiny a od té doby za mnou každé dva týdny jezdí. Mám si s kým popovídat a vozí mi také nějaké jídlo nebo pití. Normálně pijeme se psem vodu z místního potoka.“, popisuje jeden z klientů Terénních programů Květina, pan Karel (67 let) a dodává: „A taky mi poradily, abych si šel požádat o starobní důchod. Budu dostávat asi čtyři tisíce. Konečně si jídlo budu schopný obstarat sám a nebudu spoléhat jen na to, co kde dostanu nebo najdu.“

Pracovníci terénních služeb mohou lidem v nouzi poskytnout nejen poradenské aktivity, ale také potravinovou a materiální pomoc. Potravinová pomoc je velmi pečlivě evidována a distribuována. Zprostředkovává se ve spolupráci s Potravinovou bankou v Ústeckém kraji. V roce 2018 bylo potravinovou pomocí podpořeno celkem 312 osob, které se ocitly v nouzi. Materiální pomoc představuje zejména poskytnutí ošacení a obuvi, hraček, knih, a dále vybavení do domácnosti jako jsou lůžkoviny, nádobí, dětské postýlky či kočárky. Tyto věci věnují nejen pracovníci a podporovatelé organizace, ale také samotní občané města Dubí.

„V jedné rodině, se kterou spolupracuji delší dobu, nastala ke konci roku situace, kdy byla manželovi ukončena pracovní činnost ve zkušební době. Můj klient začal hned hledat nové zaměstnání. Pomohla jsem mu zaktualizovat životopis a po poměrně krátkém čase se zdařilo najít novou práci. Nástup byl ale až od nového roku. V lednu jeho manželka přišla s tím, že jim výpadek mzdy chybí. Naštěstí jsem v danou chvíli byla schopna rodině nabídnout pomoc v podobě potravinového i materiálního balíčku, což ulevilo jejich domácímu rozpočtu a na půjčky tak nemuselo dojít,“ vypráví jedna ze sociálních pracovnic organizace. Pracovníci sociálních služeb pracují s klienty dlouhodobě, mají bohaté zkušenosti a jsou schopni reagovat rychle a flexibilně na náhle vzniklé komplikované životní situace.

Práce Komunitního centra Dubí představuje diskuzi o sociálních problémech daného místa, vzájemné sdílení zkušeností, propojování lidí, organizací a institucí ve městě. „Za dobu působení jsme zjistili, že lidem v Dubí sociální solidarita není cizí. Přichází k nám s nabídkou oblečení, hraček či sladkostí pro děti, ale také s nabídkou dobrovolnické činnosti. Jsme rádi, že se na nás z řad občanů obrací i odborníci, kteří nabízí právě svou odbornost pro konzultace specifických problémů našich klientů. Zároveň nás těší, že si k nám nachází cestu lidé, kteří se nebojí požádat o pomoc v situacích, které by dříve nechali plynout a že mají odvahu se svým problémům postavit čelem. Věříme, že se Komunitní centrum Dubí stane jedním ze symbolů sociální solidarity města Dubí a z poskytovaných služeb budou profitovat všichni občané města,“ říká Barbora Bočková, ředitelka organizace.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru