Ubližuje někdo záměrně kočkám v teplické nemocnici? Krajská zdravotní to odmítá
Některé kočky jeví známky poleptání či otravy, které se projevují velmi silným sliněním a poleptanou dutinou ústní. Zdroj: facebook
Teplice

Teplice – Týrá někdo toulavé kočky v teplické nemocnici? Mezi lidmi a na facebooku se o tom vedou nekonečné diskuse. Kolují srdcervoucí fotografie těžce zraněných a mrtvých zvířat. Celá situace došla tak daleko, že od poloviny května vše vyšetřuje policie.

Toulavé kočky mají být v teplické nemocnici záměrně někým brutálně týrány už několik let. Situaci zde dlouhodobě sleduje sdružení Fousek. Podle vyjádření jeho předsedkyně Ireny Málkové sdružení převzalo od roku 2015 do péče 9 koček, z nichž 3 krátce na to zemřely. „Tříměsíční kotě, které jsem vzala na léčbu domů, bylo zkopané. U několika koček způsobilo smrt přeražení páteře. V současné době je v péči naší další členky kočička, která byla na podzim 2016 těžce zraněná úderem do hlavy. Kočička je po zranění slepá a již u nás zůstane,“ uvedla Málková s tím, že několik dalších koček jevilo známky poleptání či otravy.

Od 21. května vyšetřuje situaci kolem koček v teplické nemocnici i policie, která byla do areálu přivolána poté, co zde byla nalezena mrtvá kočka. Zvíře bylo podle předsedkyně sdružení Fousek odesláno na pitvu. Policisté hledají svědky, kteří by údajné týrání potvrdili a pomohli odhalit případného pachatele.

1306kocka1

Mrtvá kočka, která byla v areálu nemocnice nalezena 21. května. Zdroj: facebook

K situaci kolem toulavých koček se vyjádřila společnost Krajská zdravotní, pod kterou teplická nemocnice spadá. Důrazně odmítá, že by v areálu nemocnice bylo kočkám ze strany nemocničního personálu záměrně ubližováno. "Toulavé kočky však ve zdravotnickém zařízení představují výrazné hygienicko-epidemiologické riziko, jsou-li bez veterinárního dohledu, mohou být zdrojem mnoha infekčních nemocí. V nemocnici se nachází množství pacientů s oslabenou imunitou, po operacích či jinak nemocných, kteří mohou do bližšího styku s kočkami přijít," vysvětluje MUDr. Tomáš Hrubý, ředitel zdravotní péče v teplické nemocnici.

V areálu nemocnice se proto objevila písemná upozornění, aby zvířata nebyla krmena. A to hlavně proto, aby si kočky v areálu nezvykaly a nemnožily se. "Různě po areálu nemocnice jsou rozmístěné misky s potravou, ale i hromádky granulí. Ty ale neslouží pouze za potravu oněm divokým kočkám, ale mohou sloužit za potravu i různým druhům hlodavců, zejména myším, krysám a potkanům,“ uvedl dále ředitel s tím, že v nemocnici je na prvním místě zdraví pacientů. Dodal, že vedení nemocnice uvítá, pokud by si našel někdo, kdo byl dal kočkám nový domov. „Takoví zájemci mají samozřejmě naši plnou podporu a poděkování," uzavřel.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru