Rodina a přátelé zesnulého Pavla Kartáka zaplnili kostel
Zádušní mše za malíře a sochaře Pavla Kartáka se konala v kostele sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí.
Teplice

Teplice - V pátek 11. února se v kostele sv. Jana Křtitele na Zámeckém náměstí konala zádušní mše za sochaře a malíře Pavla Kartáka. Renomovaný umělec zemřel v neděli 23. ledna tohoto roku ve věku 80 let. Na zádušní mši, kterou kněz zahájil v 17 hodin, se přišli kromě manželky, keramičky Aleny Marie Kartákové a dětí s rodinami, s umělcem rozloučit i přátelé, kolegové a známí. Rekviem, modlitba za spásu duše zemřelého, pak zněla zcela zaplněným kostelem.

Sochař a malíř Pavel Karták se narodil 7. ledna 1942 ve Stříbřeci v okrese Jindřichův Hradec. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hraišti, kde se seznámil se svojí manželkou Alenou. V roce 1968 zahájil studium Akademie výtvarných umění v Praze, které nedokončil. V letech 1980-1985 působil jako učitel výtvarného oboru na LŠU v Teplicích (dnešní ZUŠ). Jeho díla jsou zastoupená v českých i zahraničních sbírkách a jsou také součástí veřejných expozic.

edeniky 1776

Pavel Karták žil a pracoval se svojí ženou Alenou Marií Kartákovou v Krupce. Manželé spolu žili více než padesát let a před několika lety oslavili zlatou svatbu. Kromě řady obrazů, v nichž jsou hojně zastoupené krajinomalby s tématikou jižních Čech, je Pavel Karták autorem mnoha sochařských děl, umístěných ve veřejném prostoru. Kupříkladu sochy Panny Marie s lípou, která dominuje kašně na náměstí v Bohosudově, busty Herty Lindnerové ve stejnojmenném parku v Krupce nebo památníku obětem 1. světové války na krupském hřbitově.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru