V úterý začne v Bartholomeu unikátní výstava obrazů Borise Alieva
Řada prací Borise Alieva čerpala motivy z Teplic.
Co se chystá

Teplice – V úterý 8. října, od 19 hodin, se v prostorách kostela Bartholomeus koná vernisáž ojedinělé výstavy. V Teplicích bude po dlouhých letech veřejnosti znovu představeno dílo ruského výtvarníka, akademika Borise Alieva. Několik desítek olejů pochází ze soukromé sbírky teplického radního Josefa Bendy, který uspořádání výstavy inicioval a připravil jí koncepčně i po stránce organizační.

Boris Aliev byl ve své domovině svého času uznávaným malířem. Působil jako profesor na výtvarném institutu v Leningradu. Do Čech emigroval se svojí ženou v roce 1997. Plný nadějí utekl do země zaslíbené, jak říkával. V Rusku mu totiž bylo postupně znemožňováno vystavovat, až došlo k zákazu zveřejňování jeho tvorby. Na protest tehdejšímu politickému nátlaku zapálil Aliev uprostřed leningradského náměstí několik svých děl. Se ženou později Rusko opustil a našel druhý domov v Teplicích.

Život výrazného talentu, neuvěřitelných uměleckých dispozic však neměl v emigraci dlouhého trvání a vyústil v osobní tragédii. Žena Alieva spáchala sebevraždu a výtvarník se dostal na dno svých fyzických i psychických sil. Propadl alkoholu, uzavřel se do sebe a stala se z něj lidská troska. V té době mu pomáhali, aby alespoň přežil, výtvarník Petr Reimann, radní Josef Benda ale také například předseda židovské obce Chaim Klein. O tom, co se s Alievem později stalo, nejsou k dispozici žádné informace. Poslední stopa Borise Alieva vede na Moravu do jedné z léčeben. Podle Petra Reimanna byl ale Aliev už tehdy ale v tak špatném stavu, že je nemožné, aby v současné době ještě žil.

Výstavou v Bartholomeu chce Josef Benda vzdát hold tomuto neobyčejnému umělci a jeho dílu. Návštěvníci vernisáže budou mít možnost seznámit se s rozsahem jeho tvorby, nezaměnitelným Alievovým rukopisem, s pracemi, ze kterých v kontrastu s osudem autora září pohoda, radost a svěžest. Součástí vernisáže bude i několik filmových dokumentů z doby, kdy Aliev, ještě plný síly a nadějí, působil a tvořil ve svém rodném Rusku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru