Teplice – Desítky lidí z Teplic a okolí se o víkendu převlečou do sportovního, obují tenisky a vyrazí do tělocvičny Základní školy v Buzulucké ulici. V sobotu 5.března se totiž připojí k 24hodinovému Maratonu s roztroušenou sklerózou – MaRS 2016, který probíhá po celé republice. V Teplicích jej může podpořit až 60 pacientů, lékařů, příbuzných a přátel. Maraton organizuje Nadační fond Impuls.

Foto: Facebook MaRS 2016

MaRS má za úkol upozornit nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům s roztroušenou sklerózou prospívá. Letos také vyzdvihne důležitost zdravého životního stylu. V Teplicích začnou lidé cvičit v kruhovém tréninku od 9 do 12 hodin. Při cvičení se spojí i s ostatními cvičícími městy.

S cvičením začne už 4. března Praha, postupně se k ní přidá dalších 22 měst. Ty si budou předávat pomyslný štafetový kolík a postupně tak zdolají celých 24 hodin cvičení bez jediné přestávky až do 5. března. „V Teplicích tuto akci pořádáme poprvé a moc se na ni těšíme. Pro účastníky chystáme rehabilitační cvičení v kruhu. Pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je pro pacienty s RS naprosto zásadní. Pokud změní svůj životní styl, udrží se déle aktivní a zmírní příznaky nemoci," uvedla fyzioterapeutka teplického RS centra Andrea Mareschová. Podle ní je důležité vybrat pacientům takové cvičení, aby je bavilo a motivovalo je v něm pokračovat, například i doma.

Protože nemocnici větší prostory pro skupinová cvičení zatím chybí, zájemci o pohyb se hlásí do pacientského sdružení Roska Teplice. „Organizujeme víkendové pobyty s pohybem, jezdíme na výlety, každý týden chodíme plavat a soustředíme se na ergoterapii a hipoterapii," vysvětlil předseda organizace Roska Teplice Vladimír Frühauf, který má roztroušenou sklerózu 30 let.

Podle primářky neurologického oddělení krajské nemocnice Ústeckého kraje MUDr. Marty Vachové je přímo v Teplicích přibližně 200 lidí s roztroušenou sklerózou. „Naše centrum se ale stará o 1400 pacientů z Ústeckého, Karlovarského a Libereckého kraje," dodala primářka Vachová.

Stejně jako v ostatních městech bude v Teplicích vstupné na akci dobrovolné a případný výtěžek poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru