Teplice - Majestátný zvuk varhan se ve čtvrtek 21. srpna ponese kostelem svaté Alžběty v lázeňské čtvrti Šanov v Teplicích. Třetím koncertem tam totiž pokračuje charitativní festival Teplické varhanní léto. Od devatenácti hodin zahraje na královský nástroj zakladatel festivalu Nikola Bojčev.

Nikola Bojčev.

„Tentokrát jsem se rozhodl improvizovat na texty známého žalmu číslo 94. Na motivy nádherných, až jímavých textů, už vznikla celá řada krásných skladeb. Zkusím přispět svým pojetím, fantazií," komentoval svůj recitál Bojčev. Vstupenky na čtvrteční koncert budou k dispozici před začátkem představení. Výtěžek koncertů putuje na opravu novogotického kostela, který dominuje lázeňskému Šanovu. Dosud se podařilo farnosti opravit vitrážová okna. Zejména kruhová rozeta skýtá za slunečného počasí nádherný pohled pro návštěvníky chrámu.

„Stavba teď nutně potřebuje novou střechu, kterou zatéká do impozantní klenby," doplnil k současnému stavu kostela Bojčev. Kostel je otevřený veřejnosti jen zřídka. Je dílem slavného rakouského architekta Heinricha von Ferstela. Teplický chrám postavil v letech 1863 – 1877. Stavba na tehdejší poměry trvala nezvykle dlouho. Kromě pozemku, který tehdy zakoupila ještě samostatná obec Šanov, byly veškeré náklady hrazeny z příspěvků sbírek a jednotlivců. Velkou část poskytl zejména teplický šlechtický rod Clary-Aldringenů.

Včetně vzácných romantických varhan jsou součástí zařízení oltáře a sochy z dílny českých řezbářů konce devatenáctého století. Pod novějším nátěrem se na stěnách kolem hlavního oltáře skrývají i původní barevné malby.

Výtěžek festivalu putuje na opravu kostela, a to zejména varhan

„Varhany v kostele svaté Alžběty postavil rakouský varhanář Josef Breinbauer z Ottensheimu u Lince v roce 1877. Jedná se o jeho nejstarší dochované dílo vůbec. Odborníci jej řadí mezi jedny z nejlepších romantických varhan v republice," upřesňuje program Petr Jílek z komunikační agentury Seen Media, která akci spolupořádá, a dodává, že pokud se vybere dostatek peněz, podaří se unikátní teplické varhany opravit. „Rekonstrukce varhan by podle odhadů přišla na jeden milion korun. Je potřeba vyměnit dosluhující trakturu, opravit poničené píšťaly a zakoupit nový odpovídající motor. Nepředpokládáme, že celkovou částku během Teplického varhanního léta vybereme, ale, jak se říká, každá koruna dobrá. Přeci jen, takové varhany, které máme v teplickém kostele svaté Alžbety, jsou jen dvoje v zemi," dodává Jílek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru