VÍTE, ŽE... V Háji v Krušných horách je nejstarší vápenka svého druhu u nás? Vyrábělo se tu vápno, ale i litina a dráty
Vápenka v Háji v Krušných horáh. Foto: Lucie Hepnerová
Výlety

Háj – Vápenka se nachází mezi Hájem a Kovářskou v Krušných horách. Je výjimečným technickým dílem a údajně i nejstarší vápenkou tohoto druhu v republice.

Původní objekt z poloviny 19. století, který nechal postavil majitel zdejšího panství, sloužil svému účelu až do poloviny 20. let 20. století.

Do dnešní doby se dochovaly dvě osmiboké šachtové pece a zbytky dalších budov. V roce 2019 byla vápenka kompletně opravena a dnes je přístupná pro veřejnost. Součástí areálu jsou i dva přístřešky a infotabule, na kterých si turisté přečtou vše o historii objektu a výrobě vápna v Krušných horách. Vápenka je také součástí naučné stezky, která vede obcí Loučná pod Klínovcem a měří zhruba šestnáct kilometrů.

Vápenka je přidruženým objektem Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří, zapsaného v roce 2019 na seznam Světového dědictví UNESCO.

Prohlídka vápenky

Turisté se k vápence dostanou z Kovářské nebo z Loučné. K vápence je zákaz vjezdu všech motorových vozidel!

Prohlídky s průvodcem je možné objednávat online na webu obce Loučná pod Klínovcem nebo přímo na místě či na telefonu +420 702 007 900. Pro skupiny 15 a více lidí je možné domluvit individuální prohlídky.

Ve vápence jí místy tma, je proto dobré si sebou vzít baterku nebo čelovku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru