VIDEO: Malebná rozhledna patří mezi nejmenší v Česku, nabízí božský výhled na České středohoří
Rozhledna Stradonka. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Peruc – Věže hradu Házmburk, Milešovka, Raná a za ní obrys Krušných hor. I když je tahle rozhledna dost možná vůbec nejmenší z celého Česka, výhledy nabízí jedny z nejúchvatnějších. Vítejte na Stradonce na Perucku, nedaleko Loun.

Rozhledna Stradonka byla otevřena v roce 2009. Rozhledna stojí na pozůstatku valu Hradiště Stradonice. Tohle místo objevili lidé už před tisíci lety. Není se co divit. Z okolní krajiny není příliš patrné, přesto je odtud výhled do krajiny středního Poohří, na České středohoří i dozadu na krušnohorský hřeben.

Výška dřevěné rozhledny je šest metrů, podlaha je ale jen něco přes dva metry vysoko. Výhledy tu jsou skvělé, ani se nemusíte namáhat vyšplhat po žebříku do patra. Ale když už to uděláte, nechejte v návštěvní knize nějaký hezký vzkaz. Tohle místo si ho zaslouží.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=xzqlmQYMrAw

Na rozhlednu vedou dvě trasy. Po příjezdu do Stradonic zaparkujte auto u hospody a vydejte se pěšky dle vyznačené žluté trasy kolem hřbitova na rozhlednu. Cesta trvá vycházkovou chůzí okolo patnácti až dvaceti minut do kopce.

Z druhé strany se můžete přes Peruc autem dostat do Chrastína, odkud opět žlutou značenou trasou přes les a po okraji pole dojdete k vyhlídce. Počítejte rovněž s patnáctiminutovou procházkou. Je to asi kilometr převážně po rovince.
U rozhledny najdete ještě jednu zajímavost: Sluneční hodiny, kde ručičkou jste vy.

Kudy tam

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru