OBRAZEM: Hasičské muzeum v Krupce nabízí rozsáhlou expozici a stojí za návštěvu
Hasičské muzeum v Krupce. Foto: Ilona Kaulfuss
Výlety

Krupka – V Krupce, v Husitské ulici kousek pod kostelem, najdete Hasičské muzeum, které je magnetem nejenom pro pány kluky. V pondělí 11. května bylo po delší pauze, zaviněné opatřeními spojenými s koronavirem, znovu otevřené. A přestože zvenčí menší domek nevypadá, že by nabízel víc, jak pár exponátů rozmístěných někde po kuchyni, budete hodně překvapení. Čekají na vás dvě patra poměrně rozsáhlých výstavních prostor, včetně venkovní prosklené galerie na obří exponáty, jako jsou například koněspřežné stříkačky.

Autorem nápadu vybudovat v Krupce hasičské muzeum byl tamní dlouholetý hasič Herbert Barták. Zařízení nabízí jedinečnou ukázku artefaktů spojených s výkonem hasičské činnosti od konce 19. století. Jsou zde stovky unikátních exponátů. Ruční, jedno a dvoupístové stříkačky, nejrůznější čerpadla, koněspřežné stříkačky, nádherné helmy hasičů, uniformy, metály, stovky modelů hasičských aut, dobové rytiny s výjevy z akcí, staré knihy se zápisy z porad a mnoho dalších exponátů. Najdete tady dokonce raritu, kterou je čerpadlo PS 8 Flader se dvěma vývěvami a motorem DKW z 30. let minulého století. Jde o jediný exponát svého druhu v Evropě.

Foto

Hasičské muzeum v Krupce můžete navštívit denně, v době od 9.30 do 12 hodin a od 12.30 do 17 hodin. Vstupné pro dospělé osoby je 40 korun, pro děti 25 a pro studenty a důchodce 35 korun. Na průvodce je třeba si zazvonit a návštěvníci jsou povinní dbát platných hygienických opatření. Vstup do muzea je pouze s rouškou, v menších skupinách a před vstupem je třeba použít dezinfekční prostředek na ruce, který je k dispozici u vchodu. Není povolené se dotýkat exponátů.

Kudy tam

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru