Město parků a kolonád, to jsou Mariánské Lázně. Poznejte tento architektonický skvost
Foto: Vitulenka
Výlety

Mariánské Lázně - Do konce 18. století bylo místo dnešních Mariánských Lázní nehostinné údolí Slavkovského lesa. Během několika let se ale pak proměnilo v městečko plné parků, kolonád, pavilonů a vycházkových cestiček. O vznik lázní se zasloužil premonstrátský klášter v Teplé, zejména opat K. K. Reitenberger, klášterní lékař J. J. Nehr a zahradník V. Skalník.

Mariánské lázně si oblíbil např. velký německý básník J. W. Goethe. Byl zde celkem 3x a právě tady potkal svou poslední velkou lásku Ulriku von Levetzow. Goethovy pobyty byly pro nové lázně skvělou reklamou. Goethe věřil v léčivou sílu Křížového pramene. Zdejší vodu si prý nechával posílat ve džbánech až do Výmaru. Na domě U zlatého hrozbu jeho pobyt připomíná pamětní deska, že právě tady pobýval v létě roku 1823

Co nesmíte v lázeňském městě vynechat

Mariánské Lázně představují opravdový architektonický skvost, protože město nenarušily pozdější přestavby. Užijete si tu nejenom typické lázeňské domy, hotely a kolonády, ale i muzeum, sochy a parky. Centrem lázeňského života je lázeňská kolonáda z roku 1889 s bohatou výzdobou a několika prameny. Před ní stojí zpívající fontána, kde kromě hudby je i krásné osvětlení.

Při procházkách po okolí můžete navštívit Park Boheminium s miniaturními modely významných staveb z celé republiky. Je to čtvrtý největší park miniatur v Evropě a stal se dokonce nejnavštěvovanější atrakcí v Karlovarském kraji. Otevřen byl v roce 1999. Najdete tam přes 70 zmenšenin, např. Karlštej, hrad Loket, technickou pozoruhodnost Ještěd nebo muzeum železnice v Lužné.

1111miniatura

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru