Teplice - Pětice studentů Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy, Teplice ukáže své kuchařské umění v třetím ročníku celostátní gastronomické soutěže o svačinu roku.
Letošní ročník přilákal rekordních 123 mladých kuchařek a kuchařů z 35 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii. Odborným garantem soutěže je Mistr kuchař Vladimír Picka. Odbornou porotu letos posílí šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Král. Nově se rozšíří počet finalistů. Na nejlepší soutěžící a školy čekají ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky. Finálové kolo proběhne tradičně v Praze a role moderátorky se zhostí Markéta Hrubešová.
Mladé kuchařské naděje mají za úkol připravit originální, chutnou a rychlou svačinu pro děti, žáky nebo studenty. Jako hlavní surovinu musí použít tuňákové výrobky, které po registraci do soutěže zdarma obdržely od pořadatele soutěže. Do gastronomického souboje o ceny v hodnotě 20 000 korun se letos pustí rekordních 123 studentů z 35 středních škol a 11 krajů České republiky.
„Tuňákové maso obsahuje významné množství minerálů jako fosfor a jód, důležitých vitamínů skupiny B, a je cenným a bohatým zdrojem esenciálních bílkovin. Je ideální jako základní surovina pro přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti, ale pro celou rodinu," popisuje důvody využití tuňáka v soutěži její odborný garant a předseda odborné poroty Mistr kuchař Vladimír Picka.
Účastníci gastronomické soutěže se utkají nově o 15 finálových míst, ty vybere porota do 20. listopadu. Finálové kolo 8. prosince bude uvádět herečka, moderátorka a také kuchařka Markéta Hrubešová. Uskuteční se vprofesionálním gastronomickém studiu Chefparade+ v Praze.