Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Teplice - Z Teplic do světa je název výstavy, věnované německému loutkáři Haraldu Schwarzovi, rodákovi z teplického Šanova. Kromě originálních loutek, se kterými vystupoval, nabízí expozice také dobové artefakty. Pozornost přitáhnou plakáty, rekvizity, loutkové scény nebo například Schwarzův rozpis termínů jednotlivých vystoupení. Výstavu , můžete navštívit až do 30. srpna ve výstavní síni Šárka Regionálního muzea v Teplicích.

Souběžně s výstavou se koná několik doprovodných akcí. Na programu jsou představení loutkových divadel, ale také například seminář. Dvě představení se uskutečnila v neděli 2. června. Jednalo se o hru Péťa a vlk a Spejbl & Hurvínek a hudba. V sobotu 13. července v 17 hodin se uskuteční Seminář Martina Kláska pro loutkáře, děti a jejich rodiče na téma Marionety. V neděli 18. srpna v 10.30 uzavře nabídku doprovodných akcí představení Sváťova dividla Tři malá prasátka.

Výstava nese podtitul Loutkář Harald Schwarz a Hohnstejnský kašpárek. Tak se jmenovalo divadlo loutkáře, který se narodil v Teplicích 13. dubna 1921. Ve svých osmnácti letech začal navštěvovat kurz loutkohry v  hohnštejnském Kasperhausu (v Kašpárkově domě). Po válce se už nemohl vrátit za rodiči do Teplic a usadil se trvale v Německu. V roce 1945 převzal druhé hohnštejnské divadlo, které se později přestěhovalo do Essenu.

V roce 1968 začal Schwarz spolupracovat s pražským loutkářem Václavem Havlíkem na divadelní hře Paměti vojáka Švejka a rozvíjel vlastní hohnštejnský styl. Jeho základem byla hra s loutkami, doprovázená hudbou. Podporu našel Harald Schwarz u Petra Mühlera, scénografa divadla Landestheater v Innsbrucku. Hudbu si Schwarz komponoval sám a interpretoval ji jeho syn Oliver na klarinet.

Mezi lety 1990 až 1995 hostoval Harald Schwarz pravidelně i v Čechách. Loutkové hry byly prezentované česky i německy. Známý loutkář s teplickými kořeny zemřel v 74 letech, dne 11. října 1995, krátce před svým vystoupením ve Svitavách. Výstava o jeho práci a životě je v teplickém muzeu otevřená pro veřejnost od úterý do pátku v době od 13 do 17 hodin a o víkendu od 10-12 hodin a od 13-17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru