Teplice – Studenti Hotelové školy Teplice zajišťovali v úterý 29. března obsluhu hostů u příležitosti slavnostní večeře, kterou pořádal prezident Miloš Zeman pro čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Byla to jedna z nejnáročnějších zkoušek na Pražském hradě, kterou žáci i jejich učitelé absolvovali.
Teplická hotelová škola jela na Pražský hrad už po pětadvacáté. Obsluha čínského prezidenta a pozvaných hostů ale byla nejnáročnější. Na hrad odjelo 85 žáků a 5 učitelů, doposud to bylo vždy maximálně 50 žáků. V Rudolfově galerie bylo třeba připravit dosud největší tabuli pro celkem 140 hostů, obvykle je to polovina. Krom přípravy tabule nechyběl ani nezbytný nácvik všech činností tak, aby bylo vše dokonale připravené a secvičené na 21. hodinu, kdy slavnostní večeře začala. A co se servírovalo?
Slavnostní menu:
- Grilovaná husí játra na salátě a pečených jablečných plátcích s koňakovým glacé
- Silný kohoutí vývar s trhaným masem a žemlové knedlíčky se slaninou
- Biftek z mladého býčka s grilovanou sezónní zeleninou, pečené brambory Raté s bylinkovým přelivem, telecí glazé z morkových kostí
- Čokoládové piano z čokolády „Valrhona" se zmrzlinou
Tradičně nechybělo víno z moravských sklepů:
Rulandské šedé, výběr z hroznů 2011 barrique, Vinné sklepy Valtice
Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2013, vinařství Bíza, Čejkovice