Stávku nejvíce pocítí rodiče nejmenších školáků. Ty větší nechají s klidným svědomím doma samotné. Ilustrační foto
Teplice

ČR - Pedagogové, ale i rodiče dětí školou povinných s napětím čekají na výsledky jednání ministra školství a odborů. Podle toho, jak jednání dopadne, se totiž školy rozhodnou, zda v pondělí vstoupí do stávky. Hlavně rodiče malých dětí tak budou zatím v nejistotě čekat, zda musí na pondělí shánět hlídání pro své děti, případně si vzít v práci dovolenou.

Mají školy právo zcela zastavit provoz a nezajistit pro nejmenší školáky hlídání? Mohou zrušit obědy? Takové otázky se honí momentálně rodičům v hlavách. Odpověď podala vedoucí odboru sociálních věcí a školství Městského úřadu Litvínov Veronika Knoblochová: „V případě stávky mají školy právo svůj provoz zcela uzavřít bez náhrady. Samozřejmě peníze za oběd dětem ze záloh odečtou. Možnost stávkovat je zaručené právo ze zákona. Školy tedy nemůžou být popotahované za to, že nezajistí dětem hlídání." Rodiče nemohou ani uplatnit nárok za ušlou mzdu.

Většina škol nyní vyčkává, jak dopadne jednání ministerstva se školskými odbory, to se uskuteční ve středu. Některé školy o možnosti zapojení informují na svém webu. „Kolik škol se zapojí, budeme s jistotou vědět až v druhé polovině týdne," potvrdila mluvčí magistrátu Marie Heřmanová. Některé školy se už definitivně rozhodly a najít je můžete na interaktivní mapě. Že se do stávky zapojí např. základní škola v Březně u Chomutova se už dozvěděla maminka prvňačky Jitka Fárová: „Jsem v cizině, na třídní schůzce mě zastoupili rodiče a hned mi volali, že škola stávkovat bude a že máme dětem odhlásit obědy." 

„Plně podporuji požadavky učitelů a škol zejména v tom, aby nedošlo ke snížení kvality výuky slučováním skupin například při výuce jazyků. Pokud se nepodaří vyjednat více peněz pro školství, bude to znamenat, že se například jazyk, informatika nebo odborné semináře, které se učily v dělených hodinách po 10, 12 žácích, budou učit v podstatně vyšším počtu žáků. To jde proti smyslu individualizace a kvality výuky,“ vysvětluje radní města Louny Milan Čermák, který je současně pedagogem s letitou praxí.

„Platy školníků, uklízeček, hospodářek, účetních a dalších nepedagogických pracovníků chce stát přenést na obce. Město Louny by v takovém případě vynaložilo zhruba 40 milionů korun ročně,“ uvedl tiskový mluvčí města Louny Marcel Mihalik. Zda se školy do stávky skutečně zapojí, záleží tedy na výsledcích vyjednávání s MŠMT. „Vedení škol, které by do stávky vstoupily, již komunikuje s rodiči žáků a informuje je při třídních schůzkách nebo přes jiné komunikační cesty. V době stávky totiž o děti nebude postaráno,“ doplňuje mluvčí radnice.

„Věřím, že dojde ke kompromisu. Že zvítězí zdravý rozum a nebude ovlivněna kvalita výuky. Pokud ale nebudou požadavky splněny, jsem připraven i já se aktivně stávky účastnit,“ potvrdil Milan Čermák, který vyučuje matematiku a fyziku. Situaci podle něj vidí stejně i většina zaměstnanců lounského gymnázia nebo obchodní akademie. 

Někteří rodiče těch školáků, kterým se uzavřou školy, to budou řešit formou home-office, jiní si vezmou sickday, pokud takovou možnost mají. Další využijí babičky a dědečky. Někteří ale takovou možnost nemají a budou to řešit formou dovolené, případně i neplaceným volnem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru