V tataráku z Lidlu zjistili nebezpečnou bakterii! Jeho konzumací jste si mohli přivodit vážné zdravotní potíže
Potravinářská inspekce zjistila přítomnost bakterie Escherichia coli v tatarském bifteku z Lidlu. Foto zdroj: SZPI
Teplice

Ústecko - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila přítomnost bakterie Escherichia coli v tatarském bifteku, který inspektoři úředně odebrali v prodejně potravin maloobchodního řetězce Lidl sídlícího na adrese Všebořická 359/51, Ústí nad Labem – Všebořice.

Laboratorní analýza v předmětném výrobku potvrdila přítomnost patogenní bakterie Escherichia coli, která produkuje takzvaný Shiga toxin, což je látka způsobující průjmy či poškození ledvin. S ohledem na tuto skutečnost nelze předmětnou potravinu považovat za bezpečnou pro zdraví spotřebitelů.

Předmětnou potravinu vyrobila společnost MASO UZENINY POLIČKA a.s., č.p. 300, Kamenec u Poličky.

Bakterie Escherichia coli

Escherichia coli je důležitou složkou běžné střevní mikroflóry. Je to bičíkatá tyčinkovitá bakterie žijící v tlustém střevě teplokrevných živočichů, která je jedním z nejdůležitějších zástupců střevní mikroflóry a její přítomnost je nezbytná pro správný průběh trávicích procesů ve střevě.

Vedle převažujících, neškodných kmenů existují však i vzácnější patogenní varianty, a to jak pro člověka, tak pro zvířata. V rozvinutých zemích jde zejména o enterohaemorhagickou E. coli (EHEC), která je druhým nečastějším původcem bakteriálních onemocnění po salmonele.

Fekálním znečištěním se dostává do vody (a půdy), kde může přežít řadu týdnů. Slouží jako nejběžnější indikátor fekální kontaminace pitné vody. Bakterie Escherichia coli je často známá jako příčina „průjmu cestovatelů a dětí“.

foto

1611tatarak2

1611tatarak4

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru