VIDEOREPORTÁŽ: To jsou výhledy! Podívejte se s námi na rozhlednu na elektrárně
Pohled z rozhledny směrem na Teplice. Foto: Jakub Zápotocký
Zajímavosti

Ledvice - Nejvyšší oficiální rozhledna v České republice byla zpřístupněna veřejnosti v pátek 20. dubna v Elektrárně Ledvice. Na pozvání Skupiny ČEZ u toho byla i naše kamera.

Rozhledna na severní věži kotelny Nového zdroje Elektrárny Ledvice umožní pohled na okolní krajinu až k obzoru z výšky 144 metry.

Výtah vyveze návštěvníky do 28. patra, tedy do výšky 132 m. Poté se vyjde věží po 24 klasických betonových schodech a po krátké rovince se vyšlápne ještě po 22 točitých schodech z oceli.

Podrobnosti o tom, jak se objednat a jak se na výstup připravit, přinášíme zde.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=YODDZaXlNBw

Obě věže, také se jim říká severní a jižní, mají půdorys 13 x 13 m, jsou odolné proti požáru a slouží jako transportní cesty. Jsou proto opatřeny schodišti a nákladními i osobními výtahy. V technologických šachtách věží vedou také hlavní trasy kabeláže, požárních rozvodů a vzduchotechniky. Za nimi je ukotvena ocelová konstrukce nové kotelny a před věžemi se nacházejí mezistrojovna a strojovna s turbínou o výkonu 660 MW.

Základní betonová deska, na níž stojí kotelna, obě věže a veškeré technologické zařízení strojovny má rozměry 80x130x50 (do hloubky) m, přičemž pozřela 120 000 m3 betonu a 22 000 tun oceli. Do země bylo zahloubeno 20 734 m železobetonových pilotů, což je v přepočtu 887 ks, a na zajištění celé stavební jámy bylo použito 2 111 m2 milánských stěn.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru