Sofie, Vojta a Matěj. Turbíny v elektrárně mají jména podle trojčat
Martin Borovský s cedulkou u turbíny Matěj. Foto Ota Schnepp
Zajímavosti

Louny, Počerady – Sofie, Vojtěch a Matěj. Tyto děti se narodily rodičům z Loun přesně před měsícem jako trojčata. Jejich tatínek Michal pracuje u společnosti ČEZ. A tak není divu, že když se hledalo pojmenování pro tři turbíny v Počeradech, kolegové vzdali hold kamarádovi a početné rodině a pro zařízení vybrali stejná jména.

Jde o turbíny v novém Paroplynovém cyklu Počerady (PPC), který je v provozu teprve tři roky. „Dvě plynové turbíny dostaly chlapecká jména a parní turbína se jmenuje Sofie. Svá jména i s logem ČEZ už mají umístěna na vnějších pláštích. Energetici je pojmenovali po čerstvě narozených trojčatech svého kolegy, systémového inženýra z odboru péče tohoto cyklu,“ uvedl Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy.

„Už když jsme začínali paroplynový cyklus v roce 2014 zprovozňovat, přemýšleli jsme, jak naše tři turbíny pojmenovat. Snahou bylo vytvoření osobnějšího a bližšího vztahu k zařízení, spojeného se snahou o bezporuchový provoz paroplynových trojčat. Dlouho jsme ale nevěděli, jaké jméno vybrat, každému se líbilo něco jiného a návrhů bylo hodně. Pak jsme ale zjistili, že náš kolega čeká trojčata - a bylo vymalováno,“ říká s úsměvem Martin Borovský, vedoucí odboru péče o zařízení PPC.

Trojčata se narodila v nemocnici v Praze a nyní už jsou v pořádku doma v péči rodiny. Podrobně jsme o jejich narození psali ZDE. „Jsou to naši miláčci. Jsme šťastní, že je máme. A pojmenování turbín podle nich? To byl také velmi zajímavý dárek od mých kolegů,“ usmál se i šťastný otec Michal.

Paroplynový zdroj Skupiny ČEZ v Počeradech má celkový instalovaný výkon 845 MWe. V komerčním provozu je od roku 2015. Je velice flexibilní, neboť dokáže pružně reagovat na neustále se měnící situaci na trhu s elektřinou. Od svého spuštění už vyrobil celkem 4 355 GWh elektrické energie.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru