Do Českého středohoří se po zimě opět vrátili kriticky ohrožení sokoli stěhovaví
Foto: AOPK ČR
Zajímavosti

Ústecký kraj - Do svých hnízdišť se v těchto dnech vracejí kriticky ohrožení sokoli stěhovaví. Zatím jediný pár hnízdící na přirozených hnízdištích na území CHKO České středohoří si jako svůj domov opět zvolil skály v Průčelské rokli u Brné. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR proto oblast dočasně uzavřeli.

„Sokolí samice, s velkou pravděpodobností ta, která v Průčelské rokli hnízdila i v loňském roce, se na skalní římse vyskytuje pravidelně. Naši pracovníci již vymezili území s dočasným zákazem vstupu, aby páru umožnili v klidu vyvést mladé,“ řekl Petr Kříž, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO České středohoří. „V loňském i předloňském roce nebylo hnízdění sokolů úspěšné. Samice, která je v raných fázích hnízdění velmi citlivá, byla vyrušena horolezci a hnízdo opustila,“ vysvětlil Petr Kříž.

Oblast Výřích skal v Průčelské rokli bude letos pod zvýšeným dohledem strážců přírody, pracovníků AOPK ČR a vzhledem ke špatným zkušenostem s neukázněnými návštěvníky v předchozích letech pomohou klid pro sokoly zajišťovat i policisté z Brné. „Celá oblast je již vymezena páskou a opatřena informačními cedulemi s upozorněním. Mrzí nás, že jsme museli sáhnout ke zvýšenému dohledu kvůli několika svéhlavým jedincům. Sokolům nejvíce vadí pohyb nad a v úrovni jejich hnízda, a proto je nejrizikovější přístup z horní části skal, kde se nachází několik vyhlídek,“ uvedl Petr Kříž.

K apelům na horolezce se letos připojila i Oblastní vrcholová komise Českého horolezeckého svazu Severozápadní Čechy. „Naše členy pravidelně informujeme o všech dočasných uzavírkách lezeckých oblastí. V tomto roce navíc explicitně upozorňujeme na Výří skály v Průčelské rokli, kde v loňském roce pár jedinců opakovaně zákaz porušovalo. Je to pro mne osobně nepochopitelné, ale naštěstí je takovéto jednání v horolezecké komunitě mimořádnou výjimkou,“ řekl její předseda Pavel Suchopárek.

Opatření obecné povahy AOPK ČR č. 2/2016, které na čtyři měsíce v roce omezuje přístup veřejnosti do vymezeného prostoru v I. zóně chráněné krajinné oblasti České středohoří, je v platnosti již od roku 2016. Kromě kriticky ohroženého sokola stěhovavého zde pravidelně hnízdí i ohrožený výr velký. Zákaz vstupu trvá vždy do 30. června.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru