V řece Bílině je přes čtyři tisíce nových ryb. Vysadily je tam děti z mostecké základní školy
Foto: Unipetrol
Zajímavosti

Most - Přesně 425 kilogramů rybích násad vypustili do řeky Bíliny páťáci ze 4. Základní školy poblíž kostela Nanebevzetí panny Marie v Mostě. Odolné původní druhy ryb, především plotici obecnou, cejna velkého a okouna říčního, dodal Severočeský územní svaz Českého rybářského svazu.

Vysazení ryb zorganizoval a financoval Unipetrol. Ten s rybáři spolupracuje od roku 2010. Společně vypustili do vod Ústeckého kraje již přes pět tisíc kilogramů ryb.

„Letos se vysazování odolných rybích druhů do Bíliny konalo již podruhé. V dubnu, jsme u příležitosti Dne Země vysadili do Bíliny 200 kilogramů ryb v Hostomicích. Nyní jsme vypustili 425 kilogramů ryb v Mostě. Celkem jsme za rybí násady v tomto roce zaplatili 50 tisíc korun. I touto formou se snažíme pomáhat životnímu prostředí okolo nás,“ uvádí Pavel Sláma, ředitel pro ekologii skupiny Unipetrol.

1511ryby2

Foto: Unipetrol

Všechny vysazené ryby jsou typické pro daný charakter říčního toku. Plotice obecná, cejn velký a okoun říční vytvářejí v řece vyvážené společenství, které plní řadu ekologických funkcí. Především tvoří základ potravního řetězce. Zároveň jsou však i potěšením pro lovící rybáře. „Vzhledem k velikosti, které tyto druhy v řece Bílině dorůstají, pravděpodobně neskončí u někoho na talíři, ale jsou cenným úlovkem pro mladé začínající sportovní rybáře,“ vysvětluje Václav Jelínek, hospodář Severočeského územního svazu.

„Se zajištěním nových ryb to nebylo jednoduché, neboť nám velké množství těchto ryb zdecimovali kormoráni již na chovných rybnících. Nakonec se však podařilo dohodnuté množství ryb zajistit,“ dodává Václav Jelínek. Přemnožení kormoráni velcí často snahy rybářů o obnovu rybí populace maří. Zejména na dolním toku řeky Bíliny v okolí Stadic, Lbína a Hostomic již byla zřejmá vyvážená populace ryb. Loňská tuhá zima však přivedla do tohoto nezamrzajícího úseku řeky velké množství kormoránů, kteří tuto populaci ryb zlikvidovali. Navzdory tomu je Český rybářský svaz připraven nevzdat snahy o udržení rybí populace. Chovem a vysazováním původních říčních ryb přispívá k jejich hojnému výskytu v rámci Ústeckého a Libereckého kraje.

1511ryby3

Foto: Unipetrol

Vedle Bíliny se Unipetrol společně s rybáři stará také o Labe. Ryby jsou vysazovány v Neratovicích v těsné blízkosti tamní chemičky ve spolupráci s místní organizací rybářů. O čistotě vody v okolí výrobního areálu Spolany svědčí opakované rybářské závody i pravidelný monitoring stavu a kondice tamní rybí populace.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru