REPORTÁŽ: Naučte své děti milovat vodu v Kapce
Bazének v litvínovské Kapce. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Litvínov - Léto je sice nenávratně pryč, s vodními radovánkami však konec naštěstí není. Cákající voda, smích a zpěv znějí bazénem pro nejmenší, i když za okny studí podzimní mlhy, padají trakaře a sype se sníh. Je to skvělý relax nejen v bazénu, ale následně i v herně. „Filípek miluje vodu a každou lekci si užívá. Stejně tak já i manžel, který se se mnou střídá. Jednu lekci plavu se synem já, druhou on,“ pochvaluje si plavání s osmiměsíčním synem Barbora Justrová.

Přestože bydlí od polikliniky, kde Klub Kapka sídlí, jen malý kousek, domů nepospíchá. Děti i rodiče odpočívají po plavání v jedné ze dvou heren. Vydechnout po plavání je důležité i ze zdravotního hlediska, už před první lekcí dostanou rodiče školení, že mají v herně zůstat alespoň půl hodiny. „Posedí většinou ještě déle, dají si kávu a něco k ní. Na baru nabízíme občerstvení pro nejmenší i dospělé. Případně mohou nejmenším dětem ohřát vlastní jídlo, mikrovlnka, nádobí i ohřívačka lahví je tu k dispozici,“ říká recepční Kamil Skuhrovec.

S některými dětmi a jejich rodiči se zaměstnanci potkávají řadu let, protože do bazénu chodí všechny jejich děti. Snaží se je do kurzu zařadit také dle jejich přání, většinou rodiče chtějí, aby sourozenci plavali v jeden den. „Chodím do Kapky se třemi syny. Starší kluci plavou odpoledne po školce, v kurzu už beze mne, jen s trenérkou. S nejmladším plavu ten samý den dopoledne. Děláme si legraci, že bychom tam mohli bydlet. Užívám si tu naprostou důvěru mezi mnou a synem ve vodě, mám radost z každé nové věci, kterou se malý naučí, ale i to ostatní, co nám plavání v Kapce dává. Totiž nové přátele,“ podotýká Jitka Pavlíková, která dochází do Kapky už šest let.

2609kapka2

Pohodička i pod vodou. Foto: Oldřich Hájek

Odpoledne se setkávají právě s těmi, s nimiž plavali už od půl roku, společně tedy sledovali nejen první pokroky v bazénu, ale i na suchu. „Je to zase změna, pozorovat děti za oknem, které je přímo u bazénu a popíjet u toho kávu. Jsou to malí divoši, ale lektorku poslechnou. Je zajímavé, že s trenérkou udělají i to, co s námi nechtěli. Člověk pak kouká, co všechno umí,“ usmívá se vedle stojící Veronika Röberová, která do Kapky chodí s malým Kájou tři roky a její manžel brzy začne plavat s letos narozenou Kačenkou.

Dopoledne plavou nejmenší děti s rodiči, odpolední kurzy jsou určené pro starší děti, které již plavou jen s lektorkou. Pokud však rodiče projeví zájem, mohou plavat nejmenší s rodiči i odpoledne a naopak větší děti bez rodičů dopoledne. „Odpolední plavání máme v současné chvíli rozplánované na pondělí a úterý, pokud bude zájem, zařadíme i středu. Vstříc vycházíme i rodičům, kteří nastoupili po rodičovské do práce a končí například až v pět. Otevřeno můžeme mít až do osmi hodin,“ upozorňuje Kamil Skuhrovec. Vyhovovat by to mělo i rodičům, kteří si po nástupu dětí do školky zoufají, že jim děti, které ve školce po obědě spí, pak usínají až pozdě večer.


Veškeré informace získají zájemci zde:


Šestou sezónu do Klubu Kapka dochází s dětmi i Romana Kučerková, starší syn by sice mohl dávno chodit do velkého plaveckého bazénu, brání mu v tom však zdravotní problémy. „Jsem ráda, že nám umožnili s Radečkem zůstat ještě letos, přestože nastoupil do první třídy. Obě děti mají atopický ekzém, do klasicky chlorovaného bazénu vlézt nemůže ani jeden. Solenou vodu s menší koncentrací chloru v Kapce zvládají bez obtíží,“ vysvětluje maminka a dodává, že běhat z jednoho bazénu do druhého by ani časově už nezvládala.

Zásadní rozdíl mezi plaveckým bazénem a bazénem pro děti v Klubu Kapka je i v teplotě vody. „Máme v Kapce vyšší teplotu, a to 32 stupňů, což je pro malé plaváčky důležité. Plavecký bazén, který je určený pro trénink plaveckého klubu, potřebuje naopak vodu chladnější. Jenže děti, které se ve vodě zpočátku tolik nepohybují, pak drkotají zuby a na plavání kvůli tomu nechtějí chodit,“ popisuje další výhodu klubu lektorka Markéta Košťířová.

Od letošního roku je podle zákona povinné na prvním stupni základních škol absolvovat 40 hodin plavání, v jakém ročníku, zaleží na řediteli školy. „Určitě je lepší, pokud se děti seznámí s vodou co nejdříve, aby se uměly ve vodě pohybovat a ve velkém bazénu zbytečně nemrzly.

Klub Kapka nabízí plavecký kurz školkám, bazén je sice menší, děti jsou však rozdělené do skupinek. Ty, které zrovna neplavou, si hrají v herně. Teplá solená voda, plno pomůcek a herna, kde se po plavání děti aklimatizují, jsou skvělé důvody, proč volit pro plavání právě Klub Kapka,“ uzavírá Koštířová.

 2609kapka3

A na recepci si můžete dát třeba něco dobrého. Foto: Oldřich Hájek

Veškeré informace získají zájemci na webu www.klubkapka.cz/litvinov, případně na číslech 777 141 772, 478 012 222, vítaná je i osobní návštěva, kdy si lidé mohou prohlédnout, jak lekce probíhají.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru