Největší vodní elektrárnu na severu Čech si přijely prohlédnout stovky lidí z celého kraje
Průvodcem po vodní elektrárně Střekov byl vždy službukonající rozvodný – strojník. Jedním z nich byl Milan Machata, který provázel zájemce o prohlídku v neděli 17. září. Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Tři sta. Přesně tolik zájemců si našlo cestu do nitra vodní elektrárny Střekov, která byla přístupná veřejnosti po dva uplynulé víkendy v rámci Dnů evropského dědictví. Byli to jak jednotlivci, tak i rodiny s dětmi bydlící nejen v severních Čechách. „Domácí“ ovšem převažovali, ať již přijeli nebo došli z nedaleké Brné, přímo z Ústí, Děčína, Chomutova či Lovosic.

„Jsme z Chomutova a tam, i v jeho okolí, máme pochopitelně všechny památky přístupné během Dnů evropského dědictví prošlápnuty, prakticky i několikrát. Proto jsme se letos rozhodli, že zavítáme za pamětihodnostmi v Ústí nad Labem. Začali jsme prohlídkou vodní elektrárny Střekov, teď zamíříme do kostela svatého Floriána a úplně nakonec si necháme parmí vodárnu Střekov,“ uvedl například za svou rodinu Jaroslav Novotný. Toho navíc zajímala obě technická díla i díky jeho energetické profesi.

Za celý loňský rok si vodní elektrárnu Střekov prohlédlo 665 zájemců. V prvním pololetí letošního roku jich už bylo 545 a nyní k nim přibylo dalších 300.

Vodní elektrárna Střekov elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech. V roce 2016 dodala do rozvodné sítě zhruba 89,66 GWh ekologicky čisté energie. V prvním pololetí letošního roku se její výroba pohybovala kolem 47,71 GWh. Hlavním účelem využití celého vodního díla Střekov je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje i bezpečný rybí přechod.

1809vodnielektrarna1

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru