Letos poprvé ožila železniční expozice v Oseku návštěvníky
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Osek – V sobotu 18. března zpřístupnil Klub přátel Krušnohorské železnice expozici Moldavské dráhy v budově stanice Osek město. V letošním roce šlo o první akci pro zájemce o mašinky a historii železnic, kterých klub stihne každoročně uspořádat hned několik. Tradiční otevření muzejní expozice, které se v sobotu konalo pod názvem Přivítání jara, si nenechaly ujít zejména rodiny s dětmi.

„Jezdíme sem pokaždé, když to vyjde. Syn je tu asi po čtvrté a vždycky je nadšený, má vláčky rád,“ poznamenal Karel Sixta, který na nádraží zavítal krátce po poledni. Ve stanici si návštěvníci mohli prohlédnout řadu exponátů, které dokládají historii železnice v Krušných horách. Členové klubu je získávají ze zrušených nádraží i soukromých sbírek. Přestože některé vystavené zařízení a technika menším dětem ještě nic neříkají, mají pro ně i přesto svoji přitažlivost a kouzlo.

1803osekkz1

Foto: Ilona Kaulfuss

Kromě toho je v muzejní expozici k vidění například funkční modelová železnice, kde dnes jezdil model motoráčku N240, který už na železnici uvidíme jen velmi zřídka. K dispozici měli návštěvníci také razítka s obrázky lokomotiv a motoráků nebo si u příjemné obsluhy mohli koupit turistickou známku, pohlednice s motivy vlakové dopravy nebo nádražními objekty, výbavu pro malé výpravčí, pexeso s železniční tematikou, ale i různé mapy a další suvenýry.

1803osekkz2

Foto: Ilona Kaulfuss

Venku na kolejích před nádražím přitahovala pozornost žlutočervená drezína a tradičně i zdejší miniatura hradu, u které se nechávaly zvěčnit dětští návštěvníci.

1803osekkz4

Foto: Ilona Kaulfuss

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru