Čapí sezóna začala. Zapojte se do sledování hnízd ve vašem okolí, vyzývají ornitologové veřejnost
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Čápi bílí v Česku postupně obsazují svá hnízdiště a můžeme očekávat, že blížící se teplé a slunečné počasí jejich přílet ještě urychlí. Jak ukazuje mapa čapích hnízd na www.birdlife.cz/capi, zatím 57 hnízd (údaj ke 13. březnu 10:00) je obsazeno. Kdy čápi obsadí zbývající? Kolik párů přiletí a kolik vyvedou mláďat? Odpovědi na tyto otázky zjišťuje Česká společnost ornitologická (ČSO) s pomocí veřejnosti.

„V programu občanské vědy Čapí hnízda sledujeme průběh hnízdění čápů již od roku 2014. Sledování čápů je velmi oblíbené, lidem přináší radost a jejich pozorování není náročné,“ uvádí Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda. Do programu se může zapojit úplně každý – od rodin s dětmi přes školní kolektivy až po seniory.


Ornitologové věří, že i v letošním roce lidé zařadí pozorování čápů do svých výletů a pomohou tak monitorovat průběh hnízdění. I když někteří čápi již přilétli (pravděpodobně jedinci zimující ve střední nebo jižní Evropě), většina se začne objevovat v následujících slunečných dnech. Právě ty budou klíčové pro zaznamenání co nejpřesnějších údajů o příletu čápů. „Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. I když tam čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a uveďte „čáp nepozorován“. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ doplňuje Dobruská. Čím více hnízd se podaří zkontrolovat, tím přesnější údaje o příletu čápů ornitologové získají.


Čápi po příletu každý rok své hnízdo dostavují. K tomu používají materiál, který nejsnadněji seberou a dopraví do hnízda. Tím jsou i lehké a tvárné plastové odpadky, které ale představují velké nebezpečí. „Mláďata se do provázku či vlasce snadno zamotají, může dojít k vážným zraněním vedoucím až k smrti mláďat,“ vysvětluje Dobruská. Přitom je snadné tomu předejít. Stačí místa, kde čápy pozorujete při sběru potravy nebo kam létají pro stavební materiál na hnízda, vyčistit od lidských odpadků, zvláště plastových provázků a vlasců.

 

Čápi u vás nejsou a rádi byste se těšili z jejich blízkosti?
Rozhlédněte se nejdříve, jak vypadá krajina v okolí. Pokud v ní čápi nenajdou dostatek potravy, nemá smysl uvažovat o hnízdní podložce. Těch prázdných je v naší krajině dost. Co chybí, jsou mokřady a zdravá pestrá krajina. Tu čápi potřebují, tam je potřeba začít.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru