Raketoví modeláři z Krupky oslavili kulaté výročí. Klub funguje už padesát let
Zdroj: www.krupka-mesto.cz
Zajímavosti

Krupka - Modeláři z RMK Krupka fungují již 50 let. První schůzka mládeže proběhla v říjnu 1972 a v listopadu 1972 byl v Krupce založen klub raketových modelářů. Vedoucími byli Rudolf Zych a Josef Jireš. Instruktáž začínajících raketových modelářů provedli modeláři z RMK Bílina.

Během padesáti let získali žáci a dospělí nesčetně titulů okresních a krajských přeborníků, vybojovali přes 100 titulů Mistrů ČSR, ČSSR, ČSFR, ale největších úspěchů dosáhli od vzniku samostatné České republiky. Pro RMK Krupka získali titul Mistr ČR (alespoň jeden, někteří mnohem víc) – Bedřich Pavka, Martin Pavka, Marek Pavka, Daniel Pavka, Zdeněk Kolář, Pavel Broný, Robert Zych, Zuzana Budjačová, Barbora Pakostová, Kateřina Vaníková, Viktorie Tržilová, Šárka Chárová, Tereza Opltová, Kateřina Daňková, Pavlína Richterová, Veronika Šubrtová, Berta Železná, Julius Beňák, František Kontra, Petr Jakubec, Radovan Tišer, Tomáš Tišer, Michal Chára, Viktor Budjač, Filip Budjač, Přemysl Frýdl, Martin Poleščuk, Rudolf Hauner, David Matoušek, David Rabas, Martin Strnad, Lukáš Pidrmann, Karel Strnad, Matyáš Střeska, Ota Železný, Jan Chára, Tomáš Podaný, Jakub Redlich, Michal Osvald, Andrej Železný, absolutní mistr ČR - Bedřich Pavka, Martin Pavka, Marek Pavka, Zdeněk Kolář, Pavel Broný, Barbora Pakostová, Kateřina Vaníková, Viktorie Tržilová, Lukáš Pidrmann, ale hlavně i Mistry Evropy a světa v raketovém modelářství v seniorech i v juniorech.

Oslava 50. výročí vzniku RMK Krupka

V sobotu 8. 10. 2022 oslavil klub 50 let od svého vzniku. Do Krupky se sjeli modeláři z celé České republiky, přijeli přátelé z Německa, Slovenska a Maďarska. Pozvání přijal i prezident raketové subkomise CIAM FAI (prezident všech raketových modelářů na světě) Dr. Zoran Pelagič, předseda Svazu modelářů České republiky ing. Jan Žemlička, ředitel největšího sponzora KnaufInsulation ing. Jan Brázda, kteří se podíleli na předávání cen. Poděkování za sponzoring patřilo i Václavu Řípovi z VR Technik a Karlu Strnadovi Profi Parket, kteří se akce v klubu zúčastnili. Celý den natáčela Česká televize, která připravuje seriál o československé kosmonautice a 1. díl má patřit RMK Krupka – raketovým modelářům. V televizi má být až na podzim 2023.

Od 13.00 se všichni účastníci a diváci sešli na letišti Srbický pahorek, kde 2 hodiny pouštěli modeláři rakety a SHOW modely (např. motýl, Spange bob, chlupaté housenky, kadibudka, ufo, čarodějnice, smrtka, papoušek, televize, cocacola…), létala letadla a dron. Touto SHOW se asi rozloučili s letištěm, kde létali 50 let. Má se zde stavět.

Pak se přesunuli do RMK Krupka jen modeláři a televize, kde se jako tradičně konala soutěž o nejlepší štrůdl, sladkost a slanou pochoutku. Ti nejlepší byli odměněni medailemi raketkami (vykrajovátka) a pak se vše snědlo ke kávě.

Potom přikročili v k vyhodnocení seriálu MČR seniorů a juniorů v 6 disciplínách. V juniorské kategorii 3 tituly mistrů ČR zůstaly v Krupce – 2x Jakub Redlich, 1x Karel Strnad + 1x stříbro, 1x bronz Viktor Šic, v celkovém pořadí byl Jakub Redlich třetí. V seniorské kategorii rovněž 3 tituly mistrů ČR zůstaly v Krupce – 2x Zdeněk Kolář + 1bronz a 1x Pavel Broný, Viktorie Tržilová získala 2x stříbro, 1x bronz. V celkovém pořadí vybojoval 2. příčku Zdeněk Kolář a třetí Viktorie Tržilová.

Poté byli přijati do Síně slávy raketového modelářství Zdeněk Kolář, Pavel Broný a Věra Pavková z RMK Krupka, Jiří Kašpar z RMK Letovice a Jaromír Chalupa z RCSO Český Těšín (MK Šenov).

Po oficialitách došlo na předávání darů RMK Krupka. Diplom za výbornou práci RMK Krupka předal prezident raketových modelářů CIAM FAI Dr. Zoran Pelagič Věře Pavkové i pozdrav od slovenských modelářů. Velkou metrovou dřevěnou raketu vyrobili přátelé z MFC Rossendorf, raketoví modeláři z Chemnitz koupili a věnovali RMK Krupka kousek pozemku na měsíci a přidali i knihu o 1. německém kosmonautovi s jeho podpisem, od raketových modelářů z Českého Těšína dostal klub velký koš s dobrotami pro velké i malé členy RMK Krupka. Všem velmi chutnalo večerní pohoštění, které dodal Roman Stam. Slavnost se vydařila a dlouho do noci si měli modeláři co vyprávět.

Světové poháry v září a říjnu 2022

Členové RMK Krupka se zúčastnili 3 SP: 16.-18. 9. 2022 v Partyzánském na Slovensku, 23.-25. 9. v Českém Těšíně a 14.-16.10. v Žadovinku ve Slovinsku. Junioři přivezli 2 plakety za nejlepšího juniora, z Českého Těšína Karel Strnad a ze Slovinska Jakub Redlich (oba z S7). Jakub Redlich zvítězil v celkovém pořadí SP v juniorské kategorii S9A (raketa vírník), v S7 byl druhý.

Autoři: Věra Pavková, RMK + red

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru