Zoopark upravuje venkovní terária, želvy budou mít nové velké jezírko
Foto zdroj: Zoopark Chomutov
Zajímavosti

Chomutov - Větší, atraktivnější, příjemnější. Chomutovský zoopark se pustil do stavebních úprav venkovních terárií v pavilonu plazů a obojživelníků. A nebudou zdaleka kosmetické – podél současné budovy povede nově vybudovaný tunel a závěrečná expozice želv bahenních se o podstatný kus rozšíří.

Stavební práce už započaly, čehož si mohou všimnout všichni návštěvníci, kteří zavítají do dětské zoo. „Dosavadní venkovní expozice sice chovu stále vyhovovaly, ale nebyly už příliš atraktivní a z technického hlediska měly do ideálu také daleko,“ vysvětluje původ myšlenky na renovaci terárií ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Návrh nové podoby venkovního prostoru zpracoval architekt Ing. Jiří Gábriš, který přestavoval podobnou expozici například i v plzeňské zoo. Chomutovská terária budou zastřešená volně průchozím širokým tunelem, který bude rozšířený do zaoblené části pro želvy bahenní. „Tunel jednak zajistí, že se návštěvníkům nebudou lesknout skla terárií, a také by se díky zastínění neměly tolik přehřívat vodní nádrže v expozicích,“ doplňuje architekt.

Rovněž vnitřek terárií dostane atraktivnější podobu, bude zde více místa pro zeleň i vodní plochu. Na střeše tunelu budou navíc umístěné rostliny, které zastíní pohled na fádní plechovou střechu pavilonu. Počítá se i s drobnějšími technickými úpravami, které zjednoduší práci chovatelům, například při zakrývání terárií na zimu. Je dokonce možné, že díky úpravám budou moci hadi a želvy zimovat přímo v expozicích.

Po dokončení stavby se do terárií vrátí stejné druhy, které v nich byly k vidění doteď. Tedy zmije obecná, suchozemské želvy a zmiňované želvy bahenní. Jejich velké a zhruba metr hluboké jezírko bude asi nejatraktivnější novinkou uvnitř expozic. „Navíc větší vodní plocha je i pro samotné želvy vždycky dobře,“ dodává k tomu ředitelka Fryčová.

Nová podoba venkovní části terária by měla být hotová do konce září.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru