Přichází jiné nakupování? COOP testuje výdejní boxy s potravinami i v malých obcích!
Výdejní box. Foto: COOP
Zajímavosti

ČR - Skupina COOP spouští výdejní chlazené boxy v obcích, které nemají prodejny s potravinami. Doposud byly boxy instalovány vždy v návaznosti na prodejny. První obcí s samostatným boxem je obec Medlovice v Jihomoravském kraji. Podle místostarosty obce, Romana Pavelky, je obec více než dva roky bez obchodu. „Obec má 370 obyvatel a obchod se zde neuživil, výdejní box může být řešením jak místním zjednodušit možnost nákupu bez složitého dojíždění, proto jsme instalaci boxu podpořili alespoň poskytnutím místa a hrazením nákladů na elektřinu a připojení k internetu,“ doplňuje Pavelka.

COOP začal rozvíjet výdejní boxy minulý rok, a to v návaznosti na zpuštění vlastního e-shopu, který je dnes v provozu u více než 500 prodejen. V některých prodejnám zajišťuje v současnosti e-shop už více než 10 % obratu prodejny. V tuto chvíli COOP provozuje již zhruba 10 boxů a další se plánují, také se zvažuje rozšíření počtu výdejních schránek v již instalovaných boxech.

František Polák, předseda družstva, které box v Medlovicích bude provozovat, k tomu dodává, že obchody v obcích, jako jsou Medlovice, nemají šanci bez další podpory a dotací přežít. Boxy u prodejen se i v menších obcích už stačily osvědčit, jejich využívání výrazně zvýšila pandemie.

„Box v Medlovicích je zavážen z prodejny, která je vzdálena jen několik kilometrů; v tuto chvíli bude zavážen dvakrát denně a zboží si stačí objednat jen tři hodiny před závozem, v případě zájmu není pro nás problém zvýšit četnost závozů,“ upřesňuje Polák.

V rámci své strategie razí COOP odlišnou filosofii než konkurence, boxy totiž nejsou zaváženy z mnoha kilometrů vzdálených centrálních skladů ale z blízkých obchodů. Navíc je jejich prostřednictvím možno kupovat potraviny pocházející z blízkého okolí.

„Další funkcí boxů je naopak zajistit zboží, které není v každodenní nabídce malých obchodů,“ doplňuje Lukáš Němčík, šéf marketingu a rozvoje sítě COOP. V boxu je možno si objednat jak potraviny z sítě COOP, tak i zboží z dalších e-shopů v návaznosti na službu Balíkobot. Dovoz do boxu stojí zákazníky 30 korun.

„Vesnické prodejny dnes v řadě míst stále více fungují jako huby, kde je možno nejen nakoupit potraviny, ale také třeba vybrat si peníze, nakoupit léky, vyřídit poštu, či posedět v kavárně. Propojení prodejny s e-shopem a výdejním boxem je logickým rozšířením této strategie,“ uzavírá Němčík.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru